Timisoara Oras/Teritoriu Responsabil pentru Coeziunea Sociala si Dezvoltarea Durabila

Municipiul Timisoara a fost selectat pentru a face parte dintr-un proiect pilot European „Oras/Teritoriu Responsabil pentru Coeziunea Sociala si Dezvoltarea Durabila”.

Proiectul – initiat de Consiliul Europei in parteneriat cu Comisia Europeana (DG Emploi/Employment) a fost lansat in trei teritorii „pilot” printre care: Timisoara (Romania), Paris si Regiunea Ile de France (Franta), Provincia Autonoma Trento (Italia), iar din 2008 va fi lansat in Mulhouse (Franta) oras infratit cu Timisoara.

Proiectul a fost lansat in luna iulie 2007 si se va derula pana la sfarsitul anului 2008.

Obiectivul urmarit este acela de a identifica, pune in practica si promova complementaritatile existente intre diferite abordari ale problematicii de combatere a saraciei si excluderii sociale, in special intre cele conventionale (politici publice, ONG-uri) si practicile etice si solidare ale cetatenilor sustinute de Consiliul Europei.

Pentru a dezvolta aceste complementaritati vor fi realizate o serie de activitati in 2007, printre care lansarea concetului de „oras sau teritoriu responsabil pentru coeziunea sociala si dezvoltarea durabila”, care se refera la acele orase si/sau regiuni in care complementaritatile se exprima prin crearea si dezvoltarea de sinergii intre politicile publice, cetateni si alti actori ai societatii civile in scopul degajarii unei „valori adaugate” pentru grupurile vulnerabile.

Consiliul Europei urmareste sa dezvolte o serie de activitati la Timisoara legate de incluziunea sociala, in general, si de stimularea consumului responsabil (cu accent pe consumul alimentar responsabil). In acest sens vor fi dezvoltate doua axe de actiune:

– actiuni de sustinere a incluziunii sociale (lupta impotriva saraciei si excluderii sociale);

– consumul responsabil, cu nucleul consum alimentar responsabil si dezvoltare durabila.

La nivel local s-a format un grup de coordonare alcatuit din 50 de reprezentanti ai institutiilor publice, ai mediului academic, al mediului economic si ai organizatiilor neguvernamentale. Partenerul institutional este Primaria Municipiului Timisoara.

Una din actiunile prevazute in proiect se refera la realizarea unor indicatori de coeziune sociala, care sa reflecte perceptia cetatenilor din Timisoara cu privire la bunastare si la conditiile pe care ar dori sa le gaseasca in orasul nostru pentru a se simti bine.

In acest sens pe 25 septembrie 2007, au fost purtate discutii cu aproximativ un numar de 200 de cetateni care au provenit din diferite categorii socio profesionale, inclusiv functionari publici.

Proiectul a luat in considerare patru dimensiuni importante:

– Echitate in ceea ce priveste accesul la servicii si non discriminare;

– Demnitate si recunoasterea diversitatii;

– Dezvoltare personala, profesionala si familiala;

– Participare si angajare.

Coordonatorul proiectului la Timisoara este doamna Mihaela Vetan ([email protected]).

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top