Miliardele de euro pentru rromi risca sa ramana necheltuite

Miliardele de euro pe care UE are de gand sa le cheltuiasca pentru rromi risca sa ramana neaccesate. Aceasta este concluzia unui raport lansat de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala. Conform raportului, aderarea Romaniei la UE nu a schimbat in bine viata rromilor.

Pana acum s-au mai facut ceva programe pentru rromi doar fiindca a existat presiune din partea Bruxelles-ului, dar acum, cand presiunea a disparut, autoritatile si ONG-urile nu mai sunt interesate sa faca proiecte prin care sa atraga si fonduri europene. Pe langa asta, mai exista si alte probleme: Agentia Nationala pentru Rromi nu face nimic pentru a-i ajuta pe cei pe care ii reprezinta, iar Strategia Guvernamentala pentru imbunatatirea situatiei rromilor nu functioneaza.

Pana sa se ajunga la actuala configurare a Agentiei, am mai avut inca patru structuri care, de la un an la altul, si-au schimbat si denumirea si organigrama. Acum, Agentia are 8 birouri regionale, dar acestea exista numai pe hartie fiindca in realitate angajatii stau degeaba. Dupa ce ca sunt doar 3 angajati pe o intreaga regiune, acestia nu pot lucra fiindca nu reusesc sa ajunga la un acord cu primarii. In plus, angajatii nu stiu sa faca proiecte si n-au habar cum trebuie accesate fondurile europene.

Reprezentantii rromilor s-au aratat deranjati de faptul ca Strategia Guvernamentala mai trebuie modificata si in toamna acestui an, dupa ce ca a mai fost modificata si anul trecut. Raportul mai vorbeste si despre Deceniul de Incluziune a Rromilor, un program international la care a aderat si Romania. Au trecut doi ani de la aderarea la program, dar in practica inca nu s-a intamplat nimic. La fel, nu functioneaza nici Hotararea 522 din 2006 care prevede imbunatatirea accesului rromilor la o locuinta decenta si la servicii publice (apa, canal, electricitate, caldura, sanatate).

In ultimii 16 ani, au fost cheltuiti in jur de 50 milioane de euro (90% bani europeni) pe programe si actiuni pentru rromi, la o populatie reala de 1,5 milioane de oameni. Asta inseamna ca in fiecare an au fost cheltuiti in jur de doi euro pe cap de rrom.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top