IMM se finanteaza pentru supravietuire, nu dezvoltare

Bancile comerciale si-au intors fata spre micii intreprinzatori pentru a veni in sprijinul dezvoltarii afacerii lor. Accesul acestora la finantari se mentine deocamdata la un nivel scazut.

Cand micul intreprinzator ia decizia de a contracta un credit, o face din nevoia de a-si acoperi datoriile la stat, nu pentru dezvoltarea afacerii.

Din totalul creditelor bancare acordate intreprinderilor mici si mijlocii in 2006, o pondere de 50,2% erau pentru nevoi de trezorerie, 30% erau destinate achizitionarii de echipamente si o alta pondere de 8% erau pentru bunuri imobiliare.

Si totusi de ce reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii ocolesc bancile. Cei mai multi intreprinzatori indica drept principala cauza pentru neapelarea la credite faptul ca procesul de obtinere a unui credit este dificil. Totodata, se considera drept piedica nivelul costului de finantare care nu poate fi suportat de majoritatea IMM.

Principalele piedici identificate in finantarea bancara sunt garantiile excesive impuse de banci si dobanzile excesiv de mari pentru creditele acordate atat in lei, cat si in valuta. De asemenea, intreprinzatorii nu pot avea acces la un imprumut bancar din cauza calitatii si performantelor relevate de catre bilanturile contabile.

Pe regiuni, intreprinderile mici si mijlocii din Romania din zona de vest a tarii sunt cel mai putin interesate de credite bancare, 85% dintre acestea nu au apelat la o finantare prin institutie bancara.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top