Peste 646 milioane de euro pentru cercetare inovare dezvoltare

Proiectele de cercetare si inovare ale institutelor de specialitate sau ale IMM-urilor ar putea primi finantari de 200 milioane euro din fonduri structurale, pana la sfarsitul acestui an.

Fondurile structurale destinate domeniului cercetarii se ridica la 646 milioane euro pentru urmatorii 7 ani. Valoarea proiectelor depuse pentru obtinerea fondurilor structurale trebuie sa se incadreze intre 3 si 20 milioane euro, iar finantarea europeana va constitui pana la 50% din aceasta valoare. Peste 90% din fondurile structurale pentru cercetare sunt distribuite institutelor romanesti de specialitate si firmelor care aplica cu proiecte de cercetare-dezvoltare pe baze competitionale.

entru a veni in ajutorul cercetatorilor care doresc sa obtina bani europeni dar nu pot investi jumatatea de cofinantare din proiect, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) a semnat un acord de parteneriat cu Banca de Export-Import a Romaniei (Eximbank) prin care aceasta banca va acorda mai usor credite cercetatorilor care primesc finantare din bani UE.

Firmele care depun proiecte de cercetare si inovare pentru obtinerea fondurilor structurale pot apela la Eximbank pentru a sustine restul de 50 % din valoarea proiectului.

In vederea pregatirii proiectelor de cercetare-dezvoltare si inovare care vor fi propuse spre finantare din fondurile structurale, ANCS a lansat inca din 2006 Programul IMPACT, prin care s-au finantat pe baze competitionale studii de specialitate de tipul studii de fezabilitate, studii de piata, plan de afaceri, pentru a maturiza acele propuneri pe care ANCS le-a considerat viabile.

Din cele 3 competitii organizate pentru programul IMPACT avem un numar de 646 proiecte insotite de studii de specialitate care pot concura la competitiile pentru fonduri structurale.

In anul 2007 se vor organiza competitii pentru infrastructurile publice si proiecte inovative pentru spin-off si start-up. Astfel, din acest portofoliu avem un numar potential de aproximativ 400 de proiecte care vor intra in competitie la lansarea apelurilor din luna octombrie.

Dintre aceste, 250 sunt proiecte care urmaresc dezvoltarea infrastructurii de cercetare a entitatilor publice si sunt incadrate la operatiunea Dezvoltarea infrastructurii CD existente si crearea de noi infrastructuri CD(laboratoare, centre de cercetare). In cifre, este vorba despre 250 de infrastructuri dintre care, 153 sunt infrastructuri mici cu finantare de 2.000.000-9.500.000 Lei iar 97 sunt infrastructuri mari cu finantare de 9.500.000-65.000.000 Lei.

In prezent, exista un numar de aproximativ 400 de potentiale proiecte care vor intra in competitie la lansarea apelurilor din luna octombrie.

ANCS este Organism Intermediar pentru Axa prioritara 2 „Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate” a POS- CCE „Cresterea Competitivitatii prin Cercetare Dezvoltare Inovare 2007-2013”.

Alocarea financiara pentru Axa prioritatra II este de cca. 536 mil Euro ceea ce reprezinta aproximativ 21% din alocarea financiara pentru intreagul POS-CCE.

Sursa: EuRo Newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top