Cartofii si capsunile au devenit prioritati la finantare pentru CE

Printr-un regulament de stabilire a unor norme specifice cu privire la sectorul fructelor si legumelor si de modificare a unor directive care reglementau acest sector pana la finele lunii septembrie, Comisia Europeana recomanda statelor membre sa ofere o asa-numita perioada de gratie asociatiilor de producatori.

In acest timp, grupurile de producatori ar trebui sa aiba ragazul necesar pentru a atinge noile standarde de calitate si control. Se vor aplica in continuare normele de comercializare, in special cu privire la definitie, calitate, clasificare, dimensiune, ambalare, conditionare, depozitare, transport, prezentare, comercializare si etichetare, astfel incat produsele care intra pe piata sa aiba o calitate uniforma si satisfacatoare.

In scopul evitarii abuzurilor in legatura cu calitatea si autenticitatea produselor oferite spre consum si a perturbarilor semnificative care pot fi antrenate pe piata de aceste abuzuri, poate fi necesara adoptarea unor masuri speciale, in special metode actualizate de analiza si alte masuri destinate determinarii caracteristicilor normelor in cauza. Totodata, urmeaza sa fie introduse noi reguli privind producerea, depozitarea si comercializarea gemurilor, jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si a piureului de castane indulcit.

Noul regulament va permite statelor membre sa acorde sprijin suplimentar asociatiilor de producatori, daca ramura respectiva este reprezentativa pentru agricultura tarii respective. Exemple in acest sens sunt grupurile de cultivatori de capsuni si zmeura din Spania. Deoarece cartofii fac parte din alimentele de baza pentru multi locuitori ai Uniunii Europene, integrarea cartofilor alimentari in regimul stabilit de Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 presupune ca, pentru a mentine functionarea corespunzatoare a pietei unice bazate pe preturi comune, dispozitiile din tratat care reglementeaza ajutoarele de stat ar trebui sa se aplice si acestui grup de produse in egala masura, cu o perioada de tranzitie care sa permita adaptarea sectorului.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top