Romania si Slovacia nu au ce cauta in Uniunea Europeana

„Ce ar face Uniunea Europeana, daca ar trebui sa decida maine admiterea Romaniei si Slovaciei in Uniunea Europeana?”, se intreaba in editorialul sau din Frankfurter Allgemeine Zeitung, intitulat „Mizerie in Est”, comentatorul Karl-Peter Schwartz, explicand in continuare motivele pentru care a ridicat aceasta problema.

Referindu-se in acest context la Romania, el arata: „Patru membri ai actualului guvern sunt cercetati de procuratura sub acuzatia de coruptie. Daca social-democratul Adrian Nastase s-a lasat influentat prin imobile si tablouri valoroase, sub urmasul sau, Tariceanu, sunt suficiente cateva kilograme de carnati, cativa litri de palinca si cateva mii de euro pentru a cumpara un ministru. De cand Romania a devenit membra a Uniunii Europene, guvernul si majoritatea parlamentara fac tot ce le sta in puteri sa submineze toate reformele care i-au dat posibilitatea sa intre in UE. Ministrul Justitiei, de asemenea aflat in atentia Procuraturii generale, depune eforturi pentru a impiedeca inceperea urmaririlor impotriva elitei politice cleptocrate, in timp ce la Bruxelles se acumuleaza documentele care atesta incalcarea reglementarilor UE”, scrie Faz.

Referindu-se la Slovacia, articolul arata ca „actualul premier este un fost comunist care foloseste sloganuri nationaliste, se declara social-democrat si guverneaza impreuna cu extrema dreapta. De cand a venit la putere, relatia sa cu minoritatea ungara din tara si cu Ungaria s-a erodat. Tuna si fulgera impotriva americanismului si globalizarii, si cauta sa se puna bine cu regimurile autoritare si semi-autoritare ramase dupa dezintegrarea imperiului sovietic. Considera ca in spatele tuturor criticilor impotriva Slovaciei se afla o conspiratie si califica presa din tara lui drept o pasare care lasa murdaria in propriul cuib. Un climat agresiv cu natura asemanatoare a mai fost in Slovacia pe vremea cand la putere se afla Vladimir Meciar. Atunci, Slovacia a fost deconectata de la trenul integrarii europene. Dar, din 2004, Bratislava este membra a UE, astfel ca guvernatii nu ar trebui sa se teama”.

„Asa cum se vede astazi, nici Romania, nici Slovacia nu indeplinesc criteriile de membri ai Uniunii Europene”, conchide comentatorul. Dupa parerea autorului, multe tari din Est au crezut ca intrarea in UE va fi un panaceu universal care va solutiona toate problemele si nu si-au dat seama ca este doar inceputul unui proces. Frustrarile populatiei din Est nu au permis sa se arate limpede ca apropierea nivelurilor de trai de tarile occidentale va dura mai mult decat se sperase. Incapacitatea elitei conducatoare de a realiza reformele a dat apa la moara populismului.

Concluzia editorialului e lucida: „Criza tarilor est-europene este criza elitelor locale si nimic nu ii va salva. Vor trebui singure sa iasa din mizerie”.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top