Ultimele doua granturi din Phare

Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse a lansat ultimele doua granturi PHARE pentru Romania. Unul dintre ele este destinat somerilor iar cel de al doilea va fi folosit pentru calificarea fortei de munca.

Primul grant este de 4,87 de milioane de euro din care 3,65 milioane euro sunt bani din partea Uniunii Europene iar restul de 1,22 milioane de euro este co-finantare nationala. Cel de al doilea grant se ridica la 5,14 milioane de euro dintre care 3,85 milioane provin din fonduri PHARE iar 1,29 milioane de euro reprezinta fonduri interne.

Primul dintre aceste granturi va fi folosit pentru ocuparea fortei de munca, banii fiind distribuiti pentru diverse cursuri si forme de asistenta. Beneficiarii, vor fi pregatiti pentru a-si dechide o afacere proprie prin cursuri pentru formare si evaluare a antreprenorilor si a propunerilor de afaceri ale acestora. Vor primi asistenta pentru identificarea si utilizarea resurselor financiare, asistenta pentru gasirea oportunitatilor de afaceri, pentru pregatirea planurilor de afaceri si studiilor de piata. in plus somerii vor beneficia de asistenta pentru pregatirea documentelor de inregistrare, pentru deschiderea unei noi afaceri.

Fondurile vor mai fi folosite pentru servicii de furnizare de informatii despre piata fortei de munca pentru someri, pentru orientarea si consiliere profesionala si pentru cresterea calificarii. Multe dintre lucrurile care tin de formarea profesionala, consiliere, evaluare, instruire in tehnicile de cautare a unui loc de munca vor fi realizate tot din aceste fonduri.

Toate serviciile si cursurile mentionate vor fi oferite de organizatiile si companiile care castiga licitatiile. Finantarile sunt nerambrursabile si pot fi de minim 15 000 euro si maxim 150 000 de euro. Beneficiarii schemelor de finantare nerambursabila vor trebui sa asigure o contributie minima din totalul costurilor. Organizatiile orientate spre profit vor trebui sa contribuie in numerar cu minim 20% din totalul costurilor proiectelor.
Celelalte categorii vor trebui sa asigure o contributie de minim 10% din totalul costurilor eligibile ale proiectului, tot in numerar. Cofinantarea solicitantului trebuie sa fie furnizata in numerar. Finantarile nerambursabile vor fi acordate doar pentru un proiect al carui obiectiv este non-comercial.

Pot participa la licitatie persoanele juridice cu sediul inregistrat intr-unul din statele membre ale Uniunii Europene sau intr-una dintre tarile beneficiare ale Acordului de Stabilizare si Asociere (SAP) – Albania, Republica Macedonia, Bosnia Hertegovina, Croatia si Serbia Muntenegru sau Turcia. Companiile castigatoare vor fi direct responsabile pentru pregatirea si managementul proiectelor impreuna cu partenerii lor si nu vor putea actiona ca un intermediar. Solicitantul fondurilor sau cel putin unul dintre parteneri trebuie sa aiba sediul principal in regiunea unde se depune cererea de finantare.

Cel de-al doilea grant, in valoare de 5,14 milioane de euro va fi orientat pentru calificarea si recalificarea fortei de munca. Cele mai multe dintre conditiile impuse pentru primul grant sunt valabile si pentru acesta. Grupul tinta este format din personalul operativ propriu din intreprinderile de stat sau private si din toate nivelurile manageriale din intreprinderi.

Fondurile din aceste scheme de finantare vor putea fi folosite pentru dezvoltarea si furnizarea de programe de formare profesionala pentru personalul din toate tipurile de intreprinderi, inclusiv din IMM-uri dar si pentru evaluarea si certificarea competentelor. Aceste ultime finantari PHARE pot fi solicitate pana la inceputul lui februarie 2008.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top