Crescatorii de lipitori pe bani europeni

Datorita primei de instalare de 40 mii euro care se poate primi prin intermediul Fondului Agricol European pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), la tot mai multi ieseni le surade ideea mutarii la tara.

Tinerii ieseni care se stabilesc in mediul rural vor putea primi o prima de instalare intre 25.000 si 40.000 Euro pe exploatatie, bani acordati prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR) al Uniunii Europene, respectiv masura instalarea tinerilor fermieri.

Ferma trebuie sa fie inregistrata in Registrul exploatatiilor agricole si sa aiba o dimensiune minima de 20 de hectare pentru culturi de camp. In cazul in care exploatatia este din domeniul pomiculturii sau horticulturii, dimensiunea minima a acesteia va fi de patru hectare, respectiv de un hectar de teren agricol si minimum 40 familii de albine pentru o stupina. Tinerii interesati isi pot depune in continuare cererile la sucursala Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Tinerii au idei de afaceri dintre cele mai diverse, de la ferme de ovine sau bovine pana la crescatorii de melci sau chiar lipitori. Cei mai multi vor sa investeasca in utilaje, dar suma este mult prea mica pentru ca o astfel de investitie inseamna sa achizitioneze gama completa de masini in domeniu. Multi tineri se gandesc sa investeasca intr-o ferma din materiale usoare, cu cateva animale.

Tinerii, desi nu au cunostinte solide in domeniu, sunt foarte entuziasmati de banii nerambursabili, de care pot beneficia pentru a-si deschide o ferma in mediul rural. La nivel national, suma acordata pentru acest program este de 317 milioane euro, adica peste o mie de miliarde lei.

Sprijinul de instalare va fi acordat tinerilor interesati sa isi deschida o afacere in mediul rural in doua transe. Prima se va acorda la cel mult sase luni de la data aprobarii de catre APDRP a solicitarii pentru acordarea sprijinului, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data depunerii solicitarii. Pentru a beneficia de acesti bani, tinerii trebuie sa infiinteze sau sa preia prin transfer de proprietate sau arenda o exploatatie agricola pentru prima data, in calitate de conducator de exploatatie.

Solicitantii trebuie sa prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor lor agricole, care trebuie sa descrie situatia initiala a proprietatii agricole, dar si pietele de desfacere, precum si propuneri pentru dezvoltarea de noi activitati. Respectarea planului de afaceri va fi verificata in cel mult cinci ani de la primirea ajutorului de catre tinerii fermieri, iar sprijinul va fi suspendat si se va recupera daca in urma verificarii se constata nerespectarea planului de afaceri.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top