Ce fonduri s-au alocat pentru sprijinirea IMM-urilor

Micii intreprinzatori ar putea cheltui anul viitor aproximativ 100 milioane RON. Suma urmeaza sa fie alocata de stat prin intermediul Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MICTPL) pentru a sustine astfel planurile de afaceri ale firmelor care aplica pentru unul sau mai multe dintre programele de finantare propuse.

Potrivit ghidului surselor de finantare pentru IMM-uri, postat de pagina de internet a ministerului de resort, companiile vor avea la dispozitie incepand de anul viitor 12 programe nationale prin intermediul carora ar putea obtine fonduri nerambursabile de la bugetul de stat.

Conform strategiei propuse de ministerul de resort, cele mai multe fonduri sunt alocate programelor care vizeaza dezvoltarea si modernizarea activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, precum si cele care au ca scop infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii. Pentru astfel de proiecte, MICTPL a stabilit ca ar putea aloca fiecarui program sume cuprinse intre 25-30 milioane RON la nivel national.

Un alt program al carui buget previzionat de minister este destul de consistent este cel care prevede ajutoare pentru firmele care reinvestesc profitul obtinut. La acest capitol, IMM-urile din tara ar putea cheltui in total circa 20 milioane RON. Alocatia financiara nerambursabila se aloca aici pentru toate sectoarele de activitate exceptind domeniile agricultura, vanatoare, silvicultura, pescuitul si piscicultura, industria extractiva, transport, depozitare si comunicatii si invatamant.

Potrivit ghidului de finantare propus de minister, programul ce are ca scop sustinerea accesului IMM-urilor la serviciile de instruire si consultanta ar putea beneficia de o suma totala de sase milioane RON la nivel national, in timp ce intreprinzatorii care intentioneaza sa dezvolte mestesului si artizanatul ar putea obtine fonduri in valoare totala de patru milioane RON.

In cadrul schemei MICTPL vor fi finantate totodata programele pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager, targurile si incubatoarele de afaceri. Pentru aceste obiective, sumele alocate variaza intre 1,5-2 milioane RON.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top