Comisioane de 20% din valoarea proiectului pentru accesarea de fonduri europene

Ajutorul unei firme de consultanta la intocmirea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene poate cantari greu atunci cand acesta ajunge la comisia de analiza. Orice astfel de ajutor costa iar tarifele percepute nu sunt deloc de neglijat. Implicarea firmelor de consultanta poate fi totala sau partiala, in functie de solicitarea clientului.

Firmele de consultanta ofera servicii atat pentru obtinerea finantarii cat si pentru implementarea proiectului, etapa decisiva pentru rambursarea cheltuielilor eligibile. Pericolul implementarii defectuoase a proiectului este anularea finantarii acordate initial sau, in cazul in care aceasta s-a acordat, trimiterea banilor inapoi la finantator. Astfel, firma de consultanta poate prelua toate etapele proiectului. Acestea incep cu conturarea si definitivarea temei de proiect, identificarea finantarii si incadrarea beneficiarului in criteriile impuse de autoritati, urmate de obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare.

Totodata, firmele se ocupa si de elaborarea studiilor de fezabilitate si a planurilor de afaceri, si ofera si asistenta in procesul de achizitii. Pe langa elaborarea propriu-zisa a cererii de finantare dosarul de finantare este supus unei evaluari preliminare, in functie de dorinta beneficiarului.

Costul serviciilor prestate de firmele de consultanta variaza in functie de complexitatea proiectului si se negociaza inainte de semnarea contractului. La unele dintre firmele de consultanta costul serviciilor se face procentual din valoarea totala a investitiei si nu din valoarea finantarii nerambursabile. Acest procent scade pe masura ce creste valoarea proiectului si exista o grila de preturi pentru fiecare etapa.

Toate firmele percep un avans inainte de a face primele demersuri. Astfel, daca clientul doreste ca firma sa se ocupe de, spre exemplu, studii de fezabilitate, obtinere de avize, scrisoarea de confort, firma va cere o suma care incepe de la cateva sute de euro pana la maxim 3.000 de euro.

In cazul in care clientul opteaza pentru managementul total al proiectului, asistenta acordata in aceasta etapa poate reprezenta aproximativ 20% din valoarea totala a contractului si se face lunar, timp de 6 luni obligatoriu, indiferent daca beneficiarul implementeaza in 6 luni sau in 24. Ghidurile solicitantului prevad un procent 5% din valoarea proiectului pentru consultanta.

Dca proiectul nu este selectat si nu obtine finantarea, firmele de consultanta nu ramburseaza niciun ban beneficiarului, considerandu-se ca beneficiarul ramane cu niste documente pe care le poate utiliza ulterior. Exceptia fac doar cazurile in care finantarea nu este obtinuta pentru ca documente ca planuri de afaceri sau studii de fezabilitate nu au fost bine intocmite.

In cazul in care proiectul este selectat, firma primeste asa-numitul „comision de succes”, care poate fi intre 1 si 4% din sumele valoarea finantarii primite. Comisionul de succes poate avea doua componente: pe de o parte, comisionul datorat pentru obtinerea finantarii care este platit intr-o perioada de timp (negociata de la inceput) de la primirea deciziei de finantare a proiectului. Pe de alta parte, in cazul in care firma va si implementa proiectul, se percepe un comision de implementare – comisionul se aplica la fiecare suma decontata de autoritati.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top