Proiect PHARE de 3 milioane de euro, blocat de edilii locali din Braila

Reabilitarea centrului istoric din Braila este un proiect care a fost selectat pentru finantare PHARE de 3 milioane de euro. O serie de neintelegeri „tehnice” intre edilii locali au facut ca lucrarile sa intarzie 8 luni. Ministrul Lazlo Borbely a declarat ca va sista contractul cu unul din antreprenori, firma portugheza OPCA. Deocamdata nu s-a facut nicio plata din fonduri publice, asa ca nu se pune problema returnarii banilor.

Proiectul „Reabilitarea centrului istoric al municipiului Braila” a fost probat pentru finantare in cadrul programului PHARE 2003. Antreprenorii castigatori ai licitatiei au fost compania portugheza OPCA si firma spaniola SEDESA. Proiectul a fost blocat de neintelegere intre edilii locali daca pe una din strazi ar trebui sau nu sa circule autovehicule. Alta problema: posibilitatea tehnica de a reabilita unul din corpurile muzeului. Prefectul de Braila a incercat o conciliere, insa ministrul Borbely a declarat ca va rezilia contractul cu unul din antreprenori.

In data de 11 mai autoritatile locale au predat constructorilor amplasamentul si din acest moment a inceput, efectiv, derularea proiectului. Probleme au aparut inca de la inceput, cand s-a pus in discutie reabilitarea principalei artere a Centrului Istoric- Strada Mihai Eminescu. Primarul municipiului Braila, Constantin Cibu, a insistat ca aceasta strada sa fie deschisa circulatiei autoturismelor, desi nu a fost prevazut acest lucru in proiectul depus pentru finantare. Acesta este marul discordiei intre autoritatile locale brailene, care tin pe loc de patru luni lucrarile in zona. In plus, exista controverse si in privinta solutiei tehnice pentru reabilitarea unor cladiri.

Primarul il acuza pe directorul Muzeului Brailei, Ionel Candea, care este si presedintele Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP), ca respinge in mod nejustificat initiativa de a permite circulatia autoturismelor pe Strada Mihai Eminescu.

Directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, Luminita Mihailov, il contrazice pe primarul Cibu si precizeaza ca, de fapt, problema nu este schimbarea directorului UIP. Mihailov sustine ca autoritatile locale nu vor sa accepte o anume solutie tehnica solicitata de constructor pentru una din componentele proiectului : Lotul I – reabilitarea Corpului B al Muzeului.

Directorul ADR precizeaza ca pana acum nu s-a facut nicio plata si, prin urmare, nu se pune problema returnarii unor fonduri. Totusi, „cineva va trebui sa raspunda de ce s-au contractat cele trei milioane euro si nu s-au cheltuit. Daca in acest stadiu se reziliaza contractul din cauza constructorului, acesta pierde garantia virata, in contul ministerului, de 300.000 euro”.

Referitor la statutul strazii Eminescu, directorul ADR Sud-Est spune ca in proiect este prevazut ca, pe aceasta artera, autoturismele sa circule numai in situatii de urgenta. Directorul Muzeului Brailei, profesorul Ionel Candea, a declarat ca, initial, primarul Cibu a trimis, in data de 6 noiembrie, o adresa, in care preciza ca trebuie sa se faca anumite modificari, dar, in 15 noiembrie, a retrimis o noua hartie, prin care revenea la punctul de vedere initial si cerea reluarea lucrarilor pe strada Eminescu, conform proiectului tehnic si a detaliilor de executie.

In ceea ce priveste Lotul I – reabilitarea Corpului B al Muzeului, directorul Candea a precizat ca firma OPCA cere modificarea proiectului si sustine ca reabilitarea acestui corp se poate face numai daca el se demoleaza. Louis Festes, managerul biroului din Romania al firmei care se ocupa de reabilitarea cladirilor, OPCA, a declarat ca principala problema o constituie proiectul tehnic, deoarece nu este in concordanta cu regulile europene. Festes a confirmat ca nu a avut, pana acum probleme cu autoritatile locale si ca in momentul in care va avea proiectul tehnic realizat de un specialist, in concordanta cu normele europene, vor demara lucrarile, fiind convins ca termenul de executare a lucrarilor va fi respectat si nu vor exista intarzieri.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top