Bani pentru IMM-uri in 2008

In 2008 IMM-urile vor avea la dispozitie peste 100 de milioane lei alocate din fondurile Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale. Dezvoltarea comercializarii produselor si serviciilor beneficiaza de cea mai mare suma, si anume de 30 de mil de lei, in vreme ce sustinerea infiintarii de IMM beneficiaza de 25,4 milioane lei. De asemenea, sprijinirea prin fonduri in urma reinvestirii profitului brut va beneficia de un buget de 20 de milioane de lei.

Cea mai mare parte a banilor va veni din partea Uniunii Europene. Prin programul „Cresterea Competitivitatii Economice”, care va fi aprobat anul acesta, Romania va primi peste 800 mil euro.

Pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, cuantumul alocatiei financiare nerambursabile se va ridica la 60% din valoarea investitiei pentru intreprinderile mici, in vreme ce in restul regiunilor procentul va fi de 70%. In cazul intreprinderilor mijlocii alocatiile scad cu 10%, respectiv pana la 50% pentru Bucuresti- Ilfov si 60% pentru restul. Cheltuielile legate de elaborarea de strategii, studii de fezabilitate, analize financiare, planuri de dezvoltare vor putea fi si ele decontate in cadrul acestui program.

Odata aprobat un proiect, banii trebuie folositi conform planurilor de investitii asumate, in caz contrar UE nu deconteaza investitiile. Regula dupa care se acorda aceste fonduri este ca intai se fac investitiile din fonduri proprii, si abia apoi banii europeni sunt decontati. Fondurile proprii necesare pot fi obtinute prin credite bancare, garantate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top