Primariile pierd bani grei: Guvernul le-a luat impozitul pe tranzactiile imobiliare

Administratiile locale vor pierde sute de milioane sau miliarde de lei vechi, reprezentand impozitul pe tranzactii imobiliare. Primari din judetul Cluj sau din Bucuresti spun ca proiecte locale (pietruiri de strazi, canalizare sau apa) sunt in pericol si acuza Guvernul ca incalca principiile autonomiei si descentralizarii. O modificare la Codul Fiscal stabileste ca impozitul (maxim 3% din valoarea tranzactiei imobiliare) va intra in 2008 integral la bugetul central. Anul trecut, impozitul se impartea astfel: 50% ramanea la bugetul local, 40% mergea la bugetul central, iar 10% ajungea la Agentia Nationala de Cadastru.

Cele mai afectate de aceasta masura par sa fie comunele si orasele mici, administratii sarace, pentru care orice sursa de venit conteaza. Zonele cu terenuri si case scumpe pierd si ele bani frumosi iar primarii au motive si mai puternice sa se planga.

La cativa kilometri de Cluj, pretul terenurilor a explodat, iar banii care ar fi intrat la bugetele locale sunt de ordinul sutelor de milioane. Este si cazul comunei Chinteni. Primarita Lucia Suciu (PSD) spune ca anul trecut la bugetul local au intrat 500 de milioane lei vechi din impozitul pe tranzactiile imobiliare, iar pentru 2008 astepta cel putin un miliard de lei. Pentru comuna clujeana Jucu, unde va functiona fabrica Nokia, pierderea este mare data fiind amploarea tranzactiilor imobiliare din zona. Cel putin doua miliarde de lei vechi va pierde Jucu in 2008, bani cu care comuna putea sa intretina toate drumurile comunale sau sa plateasca o parte din iluminatul public.

Micile orase par si ele extrem de afectate de masura Guvernului. De pilda, municipiul Turda a incasat din impozitul pe tranzactii anul trecut peste 14 miliarde de lei vechi, sustine primarul Tudor Stefanie (PDL). La Ciurila, o localitatea din apropierea Autostrazii Bechtel, anul trecut s-au incasat peste 200 milioane lei vechi din impozitul pe tranzactiile imobiliare. Pentru 2008 primarul Teodor Cristinel Popa (PD) spune ca se astepta la dublarea sumei, pentru ca terenurile in zona au devenit foarte cautate. Popa sustine ca masura de a se colecta la bugetul central toata suma provenita din impozitul pe tranzactiile imobiliare echivaleaza cu pierderea banilor necesari salariilor asistentilor sociali pe un an intreg sau a facturilor pentru iluminatul public pe o jumatate de an.

Anul trecut au intrat 3, 4 milioane de euro la bugetul Primariei Voluntari din impozitul pe tranzactii imobiliare, sustine primarul Florentin Costel Pandele. Zona Pipera-Voluntari este una dintre cele mai scumpe din apropierea Bucurestiului, unde pretul la terenuri sare la cateva sute de euro metru patrat. Primarul Pandele sustine ca veniturile din impozitarea tranzactiilor imobiliare a reprezentat anul trecut 13, 3% din veniturile proprii ale orasului Voluntari.

In orasele mari, cum este Clujul de pilda, pierderile la bugetul local sunt considerabile. In 2007, la bugetul orasului au intrat peste 180 de miliarde de lei vechi, reprezentand cota din impozitul pe tranzactiile imobiliare, afirma purtatorul de cuvant al primariei, Raimonda Boian. In perioada 1 – 15 ianuarie, in contul Primariei au mai intrat 667.000 de lei din aceeasi sursa, insa functionarii de la taxe si impozite nu pot preciza daca acestia provin din tranzactii realizate in cursul anului trecut sau in 2008. Primarul Emil Boc nu a dorit sa faca nici o previziune in legatura cu sumele pe care Clujul le va pierde prin modificarea legislatiei, insa a anunat ca va organiza in zilele urmatoare o conferinta de presa pe aceasta tema.

Guvernul a stabilit ca impozitul pe tranzactii imobiliare va intra din 2008 integral la bugetul central prin ordonanta de urgenta 106 din 2007, publicata in Monitorul Oficial in data de 18 octombrie 2007 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top