Situatii hilare lasa taranii din Moldova fara subventia de la UE

Primul an in UE se dovedeste o adevarata povara pentru agricultorii moldoveni, din cauza birocratiei europene. Obtinerea subventiilor s-a dovedit o adevarata provocare, intalnindu-se nenumarate erori in procesul de declarare a proprietatilor.

Pentru importante suprafete de teren agricol din zona Moldovei nu se vor primi subventii de la Uniunea Europeana, desi agricultorii din aceasta regiune continua sa isi lucreze terenul. Unul dintre motivele principale pentru care banii nu vor veni, este faptul ca fermierii nu au avut minim un hectar de teren, suprafata eligibila pentru obtinerea subventiilor.

In judetul Bacau aproape 20.000 de hectare de teren vor fi lucrate de agricultori fara ca acesti sa beneficieze de vreun ajutor. APIA a primit 35.000 de cereri de la proprietarii de teren, pentru o suprafata de 165.000 de hectare. Suprafata agricola totala din judet este insa de 186.000 de hectare. Diferenta provine in special de la taranii care detin suprafete mici, neeligibile pentru subventii.

La Suceava in schimb, controalele in teritoriu au scos la iveala mai multe nereguli. Fratii si parintii, de exemplu, au declarat de mai multe ori aceeasi suprafata catre reprezentantii APIA, neintelegand ca numai cel care utilizeaza terenul primeste subventie. Aproximativ 20% din suprafata declarata va pica de la subventii. Fermieri au depus cereri pentru subventie pentru aproximativ 75% din intregul teren agricol al judetului Suceava, ceea ce inseamna ca restul de 25% ramane neeligibil.

Problemele nu i-au ocolit pe fermieri. Acestia s-au trezit ca primesc mai putini bani decat au solicitat, iar unii s-au vazut nevoiti sa renunte la sumele pe care ar fi putut sa le incaseze pentru animalele din gospodarie. Motivul: formularele trimise de la UE i-au incurcat pe multi fermieri.

Tot cu pesimism privesc lucrurile si taranii care au solicitat subventia pentru pamant. Pentru ca plata celor 50 de euro promisi anul trecut intarzie, oamenii si-au pierdut speranta ca vor mai incasa banii. Reprezentantii APIA spun ca, in cazul animalelor, cei care nu vor primi subventia nu au fost inscrisi in Registrul National al Fermierilor. Cei care nu si-au inscris animalele in aceasta baza de date nu pot primi banii. A fost primul an si multi nu le-au inregistrat, uneori chiar si din vina medicilor veterinari.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top