Producatorii romani de zahar vor plati peste 20 de milioane de euro la Fondul European Agricol

Producatorii de zahar din sfecla si cei de izoglucoza vor plati in acest an taxe de restructurare estimate in total la circa 20 de milioane de euro, care vor fi virate intr-un fond european destinat acordarii de compensatii firmelor din domeniu care inceteaza productia.

„Pentru anul financiar 2007-2008, urmeaza incasari de la operatorii economici din sectorul zahar si izoglucoza pentru Fondul European de Garantare Agricol (FEGA) pana la 29 februarie – 12.109.045,74 euro, suma care trebuie virata la bugetul UE pana la 31 martie 2008, si alte incasari din acelasi sector in octombrie 2008 – 8.072.697,16 euro, suma care trebuie virata la bugetul UE pana la 30 noiembrie 2008”, potrivit informaiilor Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

Anul de comercializare 2007-2008 este primul in care producatorii romani au de platit aceasta taxa, care face parte dintr-un sistem european de reducere a excedentului din domeniul zaharului.
Taxele de restructurare colectate sunt virate intr-un fond inclus in FEGA, din care sunt acordate compensatii financiare firmelor care renunta la productie, si deci la cota de zahar alocata.

Nivelul taxei de restructurare este de 173,8 euro pe tona in 2007-2008 si scade la 113,3 euro pe tona in anul urmator, pentru producatorii de zahar din sfecla. Regula se aplica si in cazul producatorilor de izoglucoza (materie prima folosita mai ales in industria bauturilor racoritoare), insa valoarea reprezinta 50% din taxa platita de firmele din domeniul zaharului. Procesatorii de zahar brut nu platesc taxa de restructurare.

Daca sumele nu sunt transmise la timp, Comisia Europeana poate decide sa deduca banii din anumite fonduri cu care sprijinea statul respectiv in domeniul agricol. Inainte de a lua o astfel de decizie, Comisia trebuie sa consulte Comitetul Fondurilor Agricole si ofera statului membru posibilitatea prezentarii unor observatii, in termen de doua saptamani.

Romania are o cota totala de zahar de 109.000 de tone de zahar din sfecla, 329.000 de tone pentru procesarea zaharului brut si o cantitate de aproape 14.000 de tone de izoglucoza, cota care va ajunge la 15.879 tone in urmatorul an de cota, 2008-2009. In Romania functioneaza noua fabrici de zahar, dintre care patru produc zahar din sfecla.

Sursa: Realitatea Romaneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top