Profitul net al BRD a crescut cu 40% in 2007

A doua banca de pe piata autohtona a raportat, pentru anul trecut, un avans semnificativ al tuturor indicatorilor financiari. Cifrele reflecta un echilibru intre volumul creditelor si cel al resurselor atrase.

BRD-Groupe Societe Generale a obtinut la finele lui 2007 un profit net de 917,11 milioane de lei. Acest nivel reflecta o crestere cu 40% fata de rezultatul inregistrat in 2006, a declarat, presedintele bancii, Patrick Gelin. De asemenea, rezultatul net consolidat al bancii a urcat cu 36 de puncte procentuale, pana la un nivel de 932 milioane de lei.

In ceea ce priveste volumul creditelor acordate de banca anul trecut, acesta a atins 27 miliarde de lei, cu 44% peste soldul inregistrat la finele lui 2006. Totodata, economiile atrase au urcat in 2007 cu 37%, soldul depozitelor depasind 27 miliarde de lei. „S-au inregistrat cresteri echilibrate intre depozite si credite, intre persoane fizice si juridice”, a adaugat Gelin.

Presedintele bancii a precizat ca va majora dobanzile, incepand cu cele la depozitele atrase de la clienti, si apoi pe cele la credite. Cresterea va fi in acelasi ritm cu cea a dobanzii-cheie a BNR. Activele BRD-SocGen au urcat cu peste 45% anul trecut pana la 40,7 miliarde de lei, iar cota de piata se situa la aproximativ 16%, a spus directorul general adjunct al bancii, Sorin Mihai Popa. „BRD este insa mai putin interesata de cota de piata dupa active, deoarece acestea sunt mai putin relevante pentru o banca decat profitul net sau rentabilitatea”, a spus Popa.

Data fiind cresterea rapida a activelor in sectorul bancar, de 48,1% in 2007, cota de piata dupa active a BRD s-a redus usor (de la 16,28% in 2006). Rezultatul brut din exploatare obtinut de banca anul trecut a crescut cu 54% in raport cu 2006 pana la 1,407 miliarde de lei. Desi investitiile s-au mentinut la un nivel ridicat (69 milioane euro), coeficientul de exploatare s-a redus la 44% in raport cu 2006.

Aceste rezultate vin intr-un an marcat de extinderea rapida a retelei bancii, care a ajuns la 806 unitati la finalul anului terecut. Reteaua bancii a crescut cu 206 unitati noi in 2007 si este a doua ca marime dupa CEC (cu 1.401 agentii).

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top