UE nu mai vede cu ochi buni programul de convergenta al Romaniei

Inca un semnal negativ pe adresa celor din Calea Victoriei vine de la Consiliul Uniunii Europene, care afirma ca „economia Romaniei da semne clare de supraincalzire”. Afirmatia este trecuta in avizul Consiliului UE privind programul de convergenta actualizat al Romaniei pentru perioada 2007-2010.
„Romania a inregistrat o crestere economica puternica, de ordinul a 6,5 % in medie anual, intre 2003 si 2006. Cu toate acestea, economia sa foarte performanta da semne clare de supraincalzire, prezentand un deficit extern ridicat si in crestere si o reducere a finantarilor provenite din ISD (investitii straine directe), in pofida nivelului ridicat al investitiilor altele decat cele legate de privatizari, dar totusi atenuate datorita unei proportii mai mari a aporturilor de capital pe termen mediu si lung, potrivit informatiilor disponibile in prezent pentru anul 2007”, se spune in avizul Consiliului.

Deficitul tot mai ridicat de forta de munca, cresterea puternica a salariilor si dezvoltarea rapida a imprumuturilor contractate de gospodarii reprezinta alte semne ale supraincalzirii. Cresterea brusca a inflatiei, dupa o lunga perioada de dezinflatie reusita, a fost declansata in principal de socuri asupra factorilor de oferta, cauzate de performantele slabe ale sectorului agricol in 2007, in urma intemperiilor. Aceasta a fost agravata de efectele asupra cererii globale ale cresterii veniturilor si creditelor, ale politicilor nerestrictive in materie fiscala si de salarizare a sectorului public si ale deprecierii leului incepand cu luna august 2007 (dupa aprecierea din ultimii ani).

„Presiunile inflationiste puternice datorate evolutiei salariilor (inclusiv salariile functiilor publice), cresterii rapide a preturilor internationale ale produselor alimentare si bunurilor de larg consum, precum si cursului de schimb mai scazut (dupa o lunga perioada de apreciere) sugereaza existenta unei incetiniri mai pronuntate a procesului de dezinflatie. Astfel, se estimeaza ca diferentialul de inflatie (IAPC) fata de UE-27 se va stabiliza sau nu se va reduce decat usor pe parcursul perioadei analizate. in ansamblu, exista posibilitatea ca combinatia de politici expuse in program sa nu determine progresul pe calea convergentei nominale”, se mai spune in evaluarea Consiliului UE.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top