Politica de coeziune si provocarea energetica: imbunatatirea rezultatelor in regiunile UE

Comisarul pentru politica regionala, Danuta Hubner, a explicati modul in care politica de coeziune pentru perioada 2007-2013 va contribui la dezvoltarea energiilor regenerabile si la imbunatatirea eficientei in regiunile UE. In aceste sectoare se vor investi aproape 9 miliarde de euro. De asemenea, Comisia isi va aduce contributia incurajand statele membre sa realizeze investitii oportune in domeniul energiei si promovand schimbul de cunostinte specializate intre regiuni.

„Regiunile sunt esentiale pentru atingerea obiectivelor ambitioase in sectorul energiei prin realizarea de investitii judicioase in cadrul politicii de coeziune. Sunt impresionata de creativitatea care a permis deja materializarea unor initiative locale: acestea reprezinta exemple bune pentru ceilalti. De asemenea, consider ca elaborarea de tehnologii inovatoare menite sa reduca emisiile noastre de carbon reprezinta un enorm potential pentru crearea de locuri de munca si de crestere durabile. Cu cat regiunile vor actiona mai curand, cu atat vor putea beneficia mai rapid de un mod de viata cu un nivel scazut de emisii de carbon”, a declarat comisarul.

Propunerile Comisiei Europene privind lupta impotriva schimbarilor climatice, lansate pe 23 ianuarie, acorda o mare prioritate energiilor regenerabile si necesitatii de a imbunatati eficienta energetica.

Cele 450 de programe operationale pentru politica de coeziune 2007-2013 includ investitii care totalizeaza 9 miliarde de euro pentru proiecte legate de energie, 4,8 miliarde de euro pentru energii regenerabile si 4,2 miliarde de euro pentru masurile privind eficienta energetica si gestionarea energiei.

De asemenea, exista 63,8 miliarde de euro pentru a sprijini cercetarea si dezvoltarea; comisarul a solicitat ca o parte semnificativa din aceasta suma sa fie consacrata unor proiecte de stimulare a cercetarii privind energiile regenerabile.

In paralel, Comisia va ajuta statele membre sa isi atinga obiectivele in domeniul energiilor regenerabile si sa accelereze punerea in aplicare a programelor. De asemenea, aceasta incurajeaza schimbul de experienta si bune practici, in special prin intermediul initiativei „Regiuni pentru schimbare economica”. Trei componente ale initiativei se refera la aspecte legate de energie:

1) trecerea la o economie cu emisii de carbon scazute;

2) construirea de locuinte durabile si eficiente din punct de vedere energetic;

3) realizarea unei dezvoltari urbane durabile.

Multe regiuni europene initiaza deja aceste dezvoltari si tehnologii, dar o caracteristica esentiala a energiilor regenerabile si a eficientei energetice este aceea ca dezvoltarea are loc in majoritate in regiunile periferice.

Comisarul Hubner a prezentat cateva studii de caz ca exemple pe care alte regiuni ar putea sa le urmeze:

Exemplul 1: Instrumentul unic al Frantei de evaluare a emisiilor de carbon

Franta si-a propus drept obiectiv „o economie cu emisii de carbon scazute” si va examina investitiile pentru programele operationale din perioada 2007-2013. Aceasta tara a dezvoltat un instrument unic de evaluare in vederea monitorizarii emisiilor de CO2 ale tuturor proiectelor care beneficiaza de o finantare comunitara. Instrumentul de evaluare a emisiilor de carbon se va aplica pentru investitiile din cadrul CPER (contract Stat-Regiune) si al programelor operationale cofinantate de politica de coeziune. Evaluand emisiile de carbon ale fiecarei investitii in proiecte, acest instrument va sprijini procesul de luare a deciziilor la fiecare nivel al parteneriatului si, de asemenea, va facilita monitorizarea continua a neutralitatii legate de carbon in regiunea partenera. Franta considera ca, datorita acestei strategii, isi va putea indeplini angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 75% pana in anul 2050.

Exemplul 2: Ambitiile Italiei pe frontul energiei

Italia depinde mult de importurile de energie din surse traditionale. Din acest motiv, aceasta si-a luat angajamentul de a elabora noi solutii, in special prin intermediul politicii de coeziune, in valoare de 1,057 miliarde de euro. O prioritate specifica privind energia durabila a fost inclusa in toate programele italiene. Programul consacrat regiunilor meridionale abordeaza in mod specific inovatia si energia durabila. Italia, Polonia si Republica Ceha ocupa primele pozitii in clasamentul statelor membre in ceea ce priveste investitiile destinate promovarii energiilor regenerabile.

Exemplul 3: Samso (Danemarca) – pioniera in autosuficienta energetica

Din momentul in care insula Sams

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top