Fonduri europene pentru cercetarea teritoriala

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a organizat in data de 28 februarie 2008, in Aula Magna a Academiei Romane Conferinta Nationala „Cercetarea teritoriala – Investitie pentru viitorul Romaniei”, conferinta care marcheaza trecerea la faza de implementare a activitatilor din cadrul Programului ESPON 2013.

La conferinta au participat dl. Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, dl. Peter Mehlbye, director al Unitatii de Coordonare din Luxembourg a Programului ESPON 2013, dl. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, reprezentanti ai autoritatilor publice si ai potentialilor beneficiari.

Alaturi de reprezentanti ai mediului universitar si ai institutiilor de cercetare din domeniul dezvoltarii teritoriale din Romania, au participat reprezentanti ai autoritatilor publice de la nivel regional, judetean si local, ai asociatiilor profesionistilor din planificare teritoriala.

„Acest program este extrem de interesant din punctul de vedere al activitatilor eligibile. Coeziunea teritoriala si dezvoltarea armonioasa a teritoriului european se va fundamenta in mare parte pe informatiile care vor fi furnizate de studiile efectuate in cadrul programului ESPON 2013. Pe de alta parte este foarte important faptul ca se ofera bani pentru cercetare, lucru destul de rar intalnit in Romania ultimilor ani. Nu-mi ramane decat sa sper ca beneficiarii indirecti ai acestui program, si anume autoritatile publice, vor sti sa valorifice aceste informatii in folosul comunitatii” a declarat Laszlo Borbely.

Programul ESPON 2013 este un program operational de cooperare teritoriala europeana interregionala, care furnizeaza informatii si statistici privind dezvoltarea si coeziunea teritoriala a spatiului european si care se realizeaza in cadrul unei retele europene a organismelor de cercetare si a actorilor relevanti implicati in dezvoltarea teritoriala. Activitatile din acest program sunt finantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in cadrul Obiectivului de Cooperare Teritoriala Europeana al Politicii UE de Coeziune.

Bugetul programului (unic pentru cele 27 state membre) pentru cei 7 ani este de 45,4 mil. Euro, din care 75% provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar 25% reprezinta contributia nationala care se asigura din bugetul fiecarui stat.

Participantii in proiecte nu contribuie cu finantare proprie, costurile actiunilor fiind acoperite 100% din fondurile nerambursabile.

Beneficiarii directi ai programului sunt: universitati si institutii de cercetare, publice sau echivalente, din domeniul dezvoltarii teritoriale si regionale, care trebuie sa participe in consortii internationale, numite Grupuri Transnationale pentru Proiect. Beneficiari indirecti ai rezultatelor cercetarii (care nu beneficiaza de finantare) sunt autoritatile publice sau echivalente de la toate nivelurile administrative, factori de decizie in elaborarea si implementarea politicii regionale si de coeziune.

Actiunile eligibile, care constituie obiectul proiectelor, sunt (in principal): cercetari, studii integrate, analize tematice si scenarii despre conditiile-cadru ale dezvoltarii regiunilor si teritoriilor mai largi, studii de prognoza si de tendinte, elaborarea si monitorizarea unor indicatori, elaborarea de statistici si informatii comparabile la nivel european, construirea de baze de date la nivel european, legarea in retea si realizarea de instrumente stiintifice destinate utilizarii de catre factorii de decizie in politica de dezvoltare regionala etc.

Incepand cu anul 2007, reprezentantii mediului academic din Romania beneficiaza, pentru prima data, de finantare nerambursabila pentru realizarea de proiecte in cadrul programului ESPON 2013.

Sursa: , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top