MCTI, pregatit sa lanseze prima cerere de propuneri de proiecte pentru fondurile structurale la sfarsitul lunii martie

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, a participat pe 10 martie, la conferinta de lansare a Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE), ce vizeaza cresterea productivitatii companiilor romanesti cu ajutorul fondurilor structurale. In cadrul POS CCE, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei gestioneaza, prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale, fondurile structurale dedicate Axei Prioritare 3 din cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice, „IT&C pentru sectoarele public si privat”.

In cadrul evenimentului de lansare a POS CCE, ministrul Karoly Borbely a anuntat ca Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a facut toate demersurile necesare si este pregatit sa lanseze, la sfarsitul acestei luni, prima cerere de propuneri de proiecte pentru Domeniul major de interventie 1 – Sprijinirea accesului la Internet Broadband si la serviciile conexe.

„Pentru prima lansare, pe care, daca vom avea toate avizele, suntem pregatiti sa o realizam la sfarsitul acestei luni, avem la dispozitie 9 milioane de Euro. Din estimarile noastre, banii pot fi accesati de catre aproximativ 900 de IMM-uri si ONG-uri, interesate sa achizitioneze servicii de acces la Internet Broadband”, a declarat ministrul Karoly Borbely.

El a adaugat ca „pana la sfarsitul anului vor fi lansate 8 din cele 10 operatiuni din domeniul IT&C, pentru care sunt disponibile 130 de milioane de Euro, ceea ce reprezinta o treime din totalul fondurilor structurale asigurate de Uniunea Europeana pentru Axa prioritara 3”.

De asemenea, in luna aprilie, va fi lansata procedura de selectare a consultantului care va realiza Strategia Nationala de Broadband, cu termen limita in luna decembrie a acestui an. Aceasta strategie conditioneaza lansarea cererilor de propuneri de proiecte din fonduri structurale destinate domeniului IT&C, pentru operatiunile ce vizeaza dezvoltarea retelelor de tip Broadband, in zonele dezavantajate din punct de vedere al accesului la comunicatii.

Urmatoarele operatiuni pe care urmeaza sa le lanseze anul acesta Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei urmaresc atat stimularea ofertei, cat si a cererii, fie ca este vorba de servicii de conectare a scolilor la Internet Broadband, fie de dezvoltarea serviciilor de eGovernment, eLearning, eHealth sau de tip eCommerce.

Dezvoltarea serviciilor electronice va contribui semnificativ la gradul de aliniere a Romaniei la standardele comunitare in ceea ce priveste societatea informationala, precum si la reducerea decalajelor interne, la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare, in ceea ce priveste accesul cetatenilor la instrumentele de tehnologia informatiei si comunicatii.

Fondurile structurale destinate domeniului IT&C, disponibile pe viitorii sase ani, se ridica la 383 de milioane Euro, din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 84 de milioane Euro, contributia de la bugetul de stat.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top