Fonduri europene pentru apa romanilor

Sectorul romanesc privind alimentarea cu apa potabila, canalizarea si epurarea apei are nevoie de cele mai mari investitii din Uniunea Europeana, numai jumatate din populatia tarii beneficiind de aceste servicii. Pentru conformarea la normele europene, Romania poate sa acceseze aproximativ trei miliarde de euro, prin Programul Operational Sectorial de Mediu.

Ministerul Mediului a transmis, pana in prezent, la Comisia Europeana primele cinci proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii de apa, din cele peste 40 in total, care vor fi finantate prin Programul Operational Sectorial de Mediu.

Prima axa prioritara este reprezentata de extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata. Cele cinci proiecte transmise Comisiei Europene, in valoare totala de peste 550 milioane de euro, sunt aferente judetelor Calarasi, Giurgiu, Cluj-Salaj, Tulcea si regiunii Turda-Campia Turzii.
„Comisia nu a reprosat nimic acestor proiecte, decizia de finantare trebuie semnata, asa incat s-au demarat procedurile privind achizitiile”, a declarat, Venera Vlad, director in cadrul Directiei Generale privind Managementul Instrumentelor Structurale din Ministerul Mediului.

De asemenea, oficialul ministerului a precizat ca alte patru proiecte – pentru judetele Olt, Gorj, Sibiu si Teleorman – urmeaza sa fie trimise spre aprobare forului european in decurs de o luna. Valoarea acestora este de aproximativ o suta de milioane de euro pentru fiecare.

Investitiile cele mai mari prevazute in Programul Operational Sectorial de Mediu corespund acestei prime axe prioritare. Astfel, potrivit acestui document, Romania va putea accesa, pana in 2013, 2,7 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apa, conditionati de cofinantarea nationala obligatorie cu aproximativ 490 milioane de euro. Insa pentru a corespunde standardelor impuse de Uniunea Europeana, Romania trebuie sa investeasca, pana in 2013, apoximativ 8,6 miliarde de euro in sectorul de apa si apa uzata. Din acesti bani, aproximativ 5,9 miliarde de euro trebuie sa fie investiti de catre autoritatile romane pentru alimentarea cu apa potabila si canalizare.

Datele incluse in Programul Operational Sectorial de Mediu arata ca suma necesara Romaniei pentru conformarea la acquis-ul comunitar este cea mai mare in comparatie cu noile state europene. Astfel, pana si vecinii nostri bulgari stau mai bine din acest punct de vedere, acestia avand nevoie de 5,6 miliarde de euro pentru a se conforma normelor europene in domeniu, cu trei miliarde de euro mai putin decat noi. in acelasi timp, Ungaria a avut nevoie de investitii de 5,8 miliarde de euro, iar Polonia, de 8,3 miliarde de euro.

In ceea ce priveste investitiile din acest sector, trebuie spus ca, pentru a beneficia de bani europeni e nevoie, mai intai, de proiecte conforme cu normele UE. Abia pe baza proiectelor se pot primi bani de la Ministerul Mediului, dar si din alte fonduri, precum cele prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala, Programul Guvernamental pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Zonele Rurale (de la Ministerul Agriculturii), Fondul National pentru Mediu (de la Administratia Fondului pentru Mediu), la care se pot adauga credite externe. Saptamana viitoare vom reveni asupra acestui subiect si vom prezenta modalitatile de accesare a acestor fonduri si institutiile abilitate sa conceapa proiecte la care pot apela primariile.

Statisticile autoritatilor arata ca numai 52% din locuitorii Romaniei beneficiaza, la ora actuala, atat de alimentare cu apa potabila, cat si de canalizare. Doar 16% din romani beneficiaza numai de apa potabila, iar 32% din locuitorii tarii nu au nici alimentare cu apa potabila si nu sunt racordati nici la canalizare. Sistemul public de distribuire a apei potabile deserveste numai 65% din popu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top