Fermierii vor subventii marite

Aproximativ o suta de agricultori au pichetat sediul Ministerului Agriculturii, cerand autoritatilor subventii pentru legumicultura, pomicultura si zootehnie, achitarea subventiilor restante din 2007, precum si majorarea subventiei pentru motorina sau reducerea accizei.

Nu vom mai accepta bataia de joc a autoritatilor si vom continua protestele pana cand agricultura romaneasca va fi subventionata la nivelul celei europene, a explicat Nicolae Stefan, presedintele Federatiei Agrostar. Acesta a spus ca, daca cererile agricultorilor nu vor fi rezolvate, fermierii vor organiza un mars cu utilaje agricole la nivel national, precum si proteste la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene. Agricultorii au adus cu ei o mica taraba cu fructe si legume, un cosciug pe care scrie „agricultura” si „zootehnia” si o fanfara care a intonat muzica mortuara. Mai mult, sindicalistii au fluierat si au huiduit autoritatile, afisand pancarte pe care scria: „Vrem subventii, nu promisiuni” si „Legume = viata”. „Agricultura a fost falimentata deliberat, pentru a fi trecuta pe nimic in proprietatea diversilor investitori, caderea productiei agricole fiind rezultatul otravit al incompetentei politicienilor de la Bucuresti”, a spus Nicolae Stefan.

Guvernul a decis sa aloce 60 de milioane de lei pentru subventionarea motorinei utilizate in agricultura cu un leu pe litru, insa fermierii sustin ca nu este suficient. „Legislatia nu permite si reducerea accizelor, si plata unor subventii. Vom prelungi subventia de un leu pe litru de motorina si analizam ce alte masuri pot fi luate in acord cu ceea ce permite legislatia europeana”, spunea saptamana trecuta Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.

Federatia Agrostar este nemultumita de faptul ca acum, cand urma sa inceapa platile directe catre fermieri, la rectificarea bugetara, bugetul Ministerului Agriculturii a fost redus cu 450 de milioane de lei. Ministerul Agriculturii are datorii de aproximativ 6.000 de miliarde de lei din anul 2007, care reprezinta subventii si platile pentru calamitati. Astfel, ministerul are o restanta de 3,8 miliarde de lei la cupoanele acordate fermierilor pentru culturile de toamna, din care institutia a achitat 80%, precum si la subventiile pe cap de vaca si de oaie, fiind neplatite 30% din cele circa 45 de miliarde de lei. La aceste restante se adauga si sprijinul financiar acordat agricultorilor in cazul calamitatilor care au afectat culturile de porumb si floarea-soarelui in valoare de 300 de miliarde lei, din care nu s-a achitat nimic.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top