Cum accesam fonduri europene

Fondurile europene destinate imbunatatirii serviciilor publice de alimentare cu apa potabila si canalizare pot fi accesate exclusiv de autoritatile locale. Lista beneficiarilor exclude orice potential reprezentant al sectorului privat.

De asemenea, asocierea autoritatilor locale dintr-o regiune sau un judet este conditia principala cand e vorba de dezvoltarea sectorului de apa. Numai asociatia formata de administratiile locale va fi beneficiarul proiectului.

In urma analizarii nevoilor de investitii pentru conformarea Romaniei la acquis-ul comunitar de mediu, formula agreata de autoritatile de la Bucuresti impreuna cu oficialii europeni a fost cea a regionalizarii serviciilor de apa. Conform acestui principiu, autoritatile locale dintr-o regiune – judet sau zone din acelasi judet ori din doua judete invecinate – formeaza o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara. Aceasta asociatie este cea care reprezinta administratiile locale care detin actiuni in cadrul ei. De asemenea, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara va fi beneficiarul proiectului si tot aceasta il va administra.

In perioada preaderarii la Uniunea Europeana, au fost dezvoltate proiecte din fonduri ISPA si PHARE pentru regionalizarea serviciilor de apa din 35 de judete din Romania. In aceeasi perioada, au fost pregatite 44 de proiecte pentru accesarea fondurilor europene pentru apa si apa uzata. Aceste aplicatii au fost pregatite de catre beneficiarii proiectelor – Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara – impreuna cu specialisti ai Ministerului Mediului. Asistenta tehnica a acestor proiecte a fost finantata prin accesarea instrumentului de finantare ISPA.

Totodata, autoritatile romane au primit sprijin din partea expertilor Bancii Europene de Investitii si ai Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare, prin programul JASPERS – Asistenta Comuna pentru Sprijinirea de Proiecte in Regiunile Europene. Aceste proiecte vizeaza majoritatea regiunilor tarii, iar prin implementarea lor se estimeaza ca proportia locuitorilor care vor beneficia de servicii de apa si canalizare va creste pana la 70 de procente.

Conditia regionalizarii serviciilor de apa in vederea accesarii fondurilor structurale prin Programul Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu a fost motivata de autoritati prin necesitatea atingerii obiectivelor postaderare in acest sector. De asemenea, prin impunerea acestei conditii, atat autoritatile romane, cat si oficialii europeni au urmarit realizarea de proiecte a caror valoare sa fie mai mare de 25 milioane de euro. Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, majoritatea aplicatiilor de finantare pentru aceasta axa depasesc valoarea de 50 milioane de euro.

In cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, Romania a obtinut perioade de tranzitie pentru conformarea la normele comunitare privind colectarea, descarcarea si epurarea apelor uzate municipale. Astfel, pana in 2015, 263 de localitati cu peste 10.000 de locuitori trebuie sa fie in conformitate cu aceste norme, iar pana in 2018 toate localitatile vor trebui sa beneficieze de aceste servicii.

De asemenea, in ceea ce priveste calitatea apei potabile, conformarea cu normele europene trebuie sa se realizeze pana in anul 2015. Aceste obiective au fost asumate de statul roman ca obligatii prin Tratatul de aderare, iar neindeplinirea lor poate duce la declansarea unor proceduri de infringement (incalcarea Tratatului de aderare) de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top