Romania se lupta cu lipsa strategiei de dezvoltare economica

Directorul general al Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC), Adrian Izvoranu, a declarat ca Romania se confrunta cu lipsa strategiei de dezvoltare economica.

„Principala prioritate a Romaniei ar trebui sa fie dezvoltarea economica a tarii si pe urma sa ne gandim cum sa cheltuim banii din fondurile structurale”, a declarat Izvoranu, in cadrul unei conferinte de presa legata despre seminarul „Modele de bune practici europene in implementarea fondurilor structurale” al Proiectului european BOSMIP II. „Ne confruntam cu un plan national de dezvoltare (PND), care ar trebui sa fie un instrument de prioritate. Nimeni nu s-a gandit sa dea prioritate acestor fonduri europene”, a spus Izvoranu.

Adrian Izvoranu a atras atentia autoritatilor, ca banii din fondurile structurale sa fie investiti corect si intr-un mod cat mai avantajos romanului. „Degeaba investim in spitale, scoli, conducte de gaze, sosele in orasele mai mici, daca dupa finalizarea constructiilor autoritatile acestor municipii nu au banii necesari de a finanta un personal care sa intretina aceste proiecte. De aceea trebuie sa dezvoltam in primul rand economia tarii”, a explicat acesta. „Suntem pe punctul de a cheltui banii din fondurile structurale, de a reusi sa facem unele proiecte, dar sa nu fim in stare sa le mentinem”, a mai declarat presedintele CPISC, Adrian Izvoranu. Totodata, acesta a spus ca 66% din fondurile europene sunt dirijate catre autoritati.

Reprezentantul CPISC a subliniat ca Romania se confrunta tot mai mult cu lipsa fortei de munca. in prezent, tara noastra dispune de un deficit de 500.000 de oameni numai pentru aplicarea fondurilor structurale. „Nu avem forta de munca si, de asemenea, ducem lipsa si de IMM”, a explicat Izvoranu, precizand ca peste 60% din companii sunt microintreprinderi.

Presedintele Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC), Adrian Izvoranu, a sustinut ca existe si o parte buna a lucrurilor. „Este atat de evident ca nu se mai poate asa, incat Patronatul a hotarat ca nu mai putem astepta si nici nu mai este timp sa asteptam ca Guvernul sa ne aprobe fondurile. Daca nu suntem multumiti cum functioneaza distribuirea fondurilor europene, ne ducem la Comisia Europeana”, a precizat acesta. „Daca nu gasim intelegere pe cale interna, mergem la Bruxelles”, a subliniat Izvoranu.

Agenda evenimentului a adus in atentia reprezentantilor organizatiilor patronale precum si ai companiilor membre la seminarul „Modele de bune practici europene in implementarea fondurilor structurale” al Proiectului european BOSMIP II, experienta europeana (Grecia, Polonia, Spania) in pregatirea si implementarea proiectelor pentru accesarea Fondurilor Structurale. Spania avand un procentaj de 120% de absorbtie a fondurilor europene.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top