Stadiul actual al proiectului de cooperare Romania-Ucraina

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii implementeaza pe o perioada de 24 de luni (01 decembrie 2006 – 30 noiembrie 2008) proiectul intitulat Sistem integrat pentru monitorizarea factorilor de mediu, biodiversitatii si al resurselor naturale in Rezervatia Biosferei Transfrontaliera „Delta Dunarii” Romania/Ucraina.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Vecinatate Romania/Ucraina, Phare CBC 2004-2006 si se desfasoara in parteneriat cu: Administratia Nationala „Apele Romane” SGA Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, Administratia Rezervatiei Biosferei Dunarea a Academiei Nationale de Stiinte a Ucrainei, Departamentul pentru Gospodarirea Apelor, Odesa.

Prin realizarea obiectivelor sale proiectul isi propune sa imbunatateasca managementul procesului/ actiunilor de protectie a mediului in context transfrontalier. In acest scop se propune elaborarea si implementarea unui sistem integrat comun de monitoring pentru Rezervatia Biosferei Transfrontaliera „Delta Dunarii” Romania / Ucraina. Acest sistem va fi sprijinit de un program comun de monitoring, de un grup de lucru comun, de o baza de date comuna, de un laborator mobil cu ajutorul caruia se vor organiza expeditii comune de supraveghere si de prelevare a probelor necesare pentru cunoasterea evolutiei parametrilor factorilor de mediu.

Pana la acest moment au fost elaborate studiile „Inventarierea parametrilor relevanti, biotici si abiotici, ce caracterizeaza starea mediului, situatia biodiversitatii si a resurselor naturale din RBTDD, Romania/Ucraina” si „Inventarierea surselor existente de poluare, a surselor existente cu potential de poluare si a activitatilor cu impact negativ asupra mediului in RBTDD, Romania/Ucraina”, si , achizitionate echipamentele necesare pentru colectarea si procesarea probelor prelevate. De asemenea, se afla in executie nava laborator care va fi folosita pentru desfasurarea actiunilor comune de supraveghere si monitoring. Tot in aceasta perioada, specialistii romani si ucrainieni au participat la 6 expeditii comune in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii din Romania si Rezervatia Biosferei Dunarea din Ucraina.

In perioada 24-29 martie 2008, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii organizeaza la Tulcea, urmatoarele activitati:

  • Curs de Instruire pentru utilizarea echipamentelor de laborator, care se adreseaza personalului autoritatilor din domeniul protectiei mediului si calitatii apelor, ce urmeaza a utiliza noile echipamente de laborator achizitionate in scopul implementarii Programului Comun de Monitoring;

  • Seminar pentru elaborarea Programului Comun de Monitoring al Rezervatiei Biosferei Transfrontaliera „Delta Dunarii” Romania/Ucraina;
  • Intalnirea Grupului Comun de Lucru, care are ca scop analizarea si validarea Programului Comun de Monitoring pentru Rezervatia Biosferei Transfrontaliera „Delta Dunarii” Romania/Ucraina;
  • Conferinta internationala dedicata cresterii vizibilitatii activitatilor derulate pana in acest moment in cadrul proiectului pentru elaborarea Programului Comun de Monitoring pentru Rezervatia Biosferei Transfrontaliera „Delta Dunarii” Romania/Ucraina.

Informatii suplimentare privind evolutia si etapele proiectului „Sistem integrat pentru monitoringul factorilor de mediu, biodiversitatii si al resurselor naturale in Rezervatia Biosferei Transfrontaliera „Delta Dunarii” Romania/Ucraina” se pot obtine de la managerul proiectului: Dl. dr .ing. Grigore Baboianu- Director executiv adjunct in cadrul ARBDD, telefon 0240/ 518945.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top