Birocratia si managementul defectuos limiteaza utilizarea fondurilor UE

Bruxelles a alocat 750 milioane euro pentru sprijinirea reformelor din Croatia. Oficialii declara insa ca sunt utilizati doar o mica parte din bani deoarece autoritatile nu iau in serios procesul de solicitare a fondurilor.

Autoritatile de la Bruxelles au blocat pana la sfarsitul acestei luni fonduri UE de 5 milioane euro destinate Croatiei, masura simbolica luata pentru a atrage atentia asupra managementului inadecvat al autoritatilor de la Zagreb.

750 milioane euro au fost alocati in total de Bruxelles pentru diferitele programe din Croatia. Banii sunt acordati prin intermediul programului „Instrumentul de Asistenta pentru Preaderare (IPA)” destinat tarilor candidate si are ca scop facilitarea reformelor. Totusi, oficialii europeni afirma ca pregatirea insuficienta si managementul defectuos au determinat irosirea potentialului.

De exemplu, Croatia nu a profitat de banii proveniti din fondul pentru protectia mediului si infrastructurii. Statul a propus pana acum proiecte care se ridica la 0,5% din fondul de 35 milioane euro.

Asistenta financiara din partea Uniunii Europene este oferita pentru diferite reforme importante, printre care se numara consolidarea democratizarii si a institutiilor, combaterea coruptiei, imbunatatirea cooperarii regionale si reforma economica. Fiecare proiect finantat de IPA trebuie sa contina documentatie valabila si sa fie evaluat de oficiali europeni.

Croatia a primit o prima avertizare cu privire la modul de administrare a asistentei europene in noiembrie 2007. Potrivit raportului de progres de la acea data, „problema administrarii fondurilor UE trebuie abordata imediat deoarece administratia de la Zagreb s-a lovit de unele obstacole serioase”.

Potrivit autoritatilor de la Bruxelles, cea mai serioasa problema o reprezinta documentatia pregatita insuficient, inaintata fara explicatiile si estimarile necesare. Ca rezultat al unei munci atat de stangace, majoritatea proiectelor nu trec de faza de verificare, potrivit oficialilor.

„Aproape ca se poate simti indiferenta … parca chiar nu le pasa daca proiectul va primi fondurile sau nu”, afirma un diplomat strain.

Accesarea fondurilor europene nu este o sarcina usoara. Procesul de verificare contine criterii severe si prevede ca propunerile de program sa fie detaliate si intocmite intr-un mod profesionist. Dintre toti candidatii la Uniunea Europeana din decursul anilor, Irlanda a inregistrat cel mai mare succes in acest domeniu, reusind sa atraga 75% din ajutoarele financiare alocate. in medie, tarile inregistreaza o sansa de succes de 35%.

Sursa: Southeast European Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top