Iasi: Bataie pe fondurile europene pentru agricultura

In prima sesiune de depunere a proiectelor au fost inregistrate 59 de propuneri in valoare de 80 milioane de euro. Printre cei care solicita bani europeni se numara si firme care la inceput de drum au beneficiat de fonduri prin programul SAPARD.

Fondurile europene pentru mediul rural a stirnit interesul fermierilor din judet. Bilantul primei sesiuni de depunere a proiectelor pentru Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) arata un interes major al taranilor si primariilor din mediul rural.

Conform datelor furnizate de conducerea Oficiului Judetean de Dezvolatre Rurala si Pescuit (OJPDRP) Iasi, in prima sesiune ce s-a incheiat la sfarsitul saptamanii trecute s-au depus 59 de proiecte cu valoare totala de aproape 80 de milioane de euro.

„Din totalul de proiecte, 33 sunt posibili beneficiari privati, respectiv Masura 121 privind modernizarea exploatatiilor agricole, iar 26 posibili beneficiari publici pe Masura 322, privind renovarea si dezvoltarea satelor. Dintre cele 26 de proiecte depuse de consiliile locale, doua sunt intercomunitare, fiind realizate de mai multe primarii impreuna, iar valoarea acestora se ridica la aproximativ 12 milioane de euro” a precizat Liviu Bulgaru, director adjunct OJPDRP Iasi.

Printre proiecte depuse de firme, unul dintre acestea are o valoare eligibila de aproape 2 milioane de euro. Mai exact, proiectul depus pentru ferma „Pig Farm” din Coarnele Caprei.

Acesta este singurul proiect pentru extindere de ferma. „Acest proiect prevede cresterea si ingrasarea porcilor. Iar pentru acest lucru, vom mai construi pe langa cele 5 depozite (hale) pe care le avem, cu 1000 de purcei in fiecare depozit, alte 5 depozite. Intreaga activitate va fi complet mecanizata si automatizata, fiind conectate la calculator, astfel ca pe langa cei trei angajati pe care ii are ferma in acest moment, vom mai angaja o singura persoana” a dezvaluit Mihai Tibucanu, administrator Pig Farm Coarnele Caprei.

Conform acestuia proiectul a fost realizat de o firma din Vaslui, pretul platit fiind de 1,6% din valoarea totala a proiectului. Pe langa finantarea nerambursabila de 50% din fondurile FEADR, pentru acest proiect se va mai acorda o finantare de 5% pentru faptul ca proprietarul fermei nu are inca 40 de ani. „Din valoarea totala a investitiei, ferma va participa cu 20%, iar restul de 30% de la banca. Speram ca in 4 ani de zile sa amortizam valoare investitiei” a completat Tibucan.

Pig Farm a fost ridicata tot cu fonduri europene, firma beneficiind de o finantare SAPARD de 1,2 milioane de euro. Ferma are pe langa hale de productie, retea de alimentare cu apa, microstatie de epurare, bazin de colectare a apelor uzate, precum si retea de colectare a apelor menajere.

„Crestem 5.000 de purcei pe ciclu (n.r. – la 3 luni) si ajunge la 15.000 de purcei pe an. Atat hrana cat si purceii sunt adusi de la „Suinprod” Roman, iar abatorizarea se face de catre Kosarom Pascani. Cheltuieli pe care le avem se ridica la 35 de miliarde lei (vechi) pe ciclu, iar cifra de afaceri inregistrata anul trecut a fost de 140 de miliarde lei (vechi)” a adaugat Tibucan. Potrivit acestuia ridicarea celor 5 depozite, se va finaliza in maxim 7 luni de la semnarea contractului.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top