Ghid pentru accesarea fondurilor europene, destinat alesilor locali

Alesii locali au la dispozitie, incepand de pe 11 aprilie, doua noi instrumente care sa-i ajute sa beneficieze de fondurile puse la dispozitia Romaniei de Uniunea Europeana.

Au fost realizat un ghid-manual si un CD care contin, pe langa o bibliografie extinsa privind politica de coeziune a UE, si informatii practice privind pasii concreti ce trebuie parcursi in vederea elaborarii de programe pentru accesarea fondurilor. Pentru cadrul financiar 2007-2013, Romania are alocata o suma de aproximativ 30 miliarde euro, iar din acestia 19,7 miliarde euro sunt destinati politicii de coeziune si peste opt miliarde euro – dezvoltarii rurale.

„Aceste cifre sunt enorme. Comparativ cu totalul investitiilor straine, pe o perioada de timp atat de comprimata nu am avut niciodata si nici nu este previzibil sa avem vreodata un volum de finantare atat de mare. In plus, aceasta finantare europeana are conditii de cofinantare interna extrem de favorabile: rata de cofinantare este intre 17-30%, deci nu este un efort foarte mare. Daca ar fi sa ne imaginam impactul absorbtiei acestor fonduri si al cofinantarii interne ce o insoteste asupra realitatii economico-sociale, am vorbi practic de o alta Romanie”, a declarat Victor Bostinaru, cu ocazia lansarii ghidului „Actorii locali din Romania si rolul lor in politica de coeziune teritoriala a UE”.

Acest ghid face parte din strategia europarlamentarului – membru in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a legislativului comunitar – de a contribui la buna informare a romanilor privind oportunitatea constituita de fondurile structurale de care beneficiaza Romania dupa aderare.

Oferind raspunsuri la intrebarile: Cum sa dezvoltam colectivitatile teritoriale? Cum sa folosim fondurile europene pentru comunitate? Cum sa luam decizii pentru demararea unor proiecte de succes? Cum sa comunicam cetatenilor masurile intreprinse?, ghidul descrie modul in care se traduce politica de coeziune a Uniunii Europene in masuri concrete pentru comunitatile romanesti. Materialul este structurat pe teme selectate in functie de competentele autoritatilor locale si judetene, pentru care exista finantari nerambursabile – Amenajarea teritoriului si dezvoltarea infrastructurii, Educatie si formare profesionala compatibile cu economia cunoasterii, Asistenta sociala si solidaritate intre generatii, Servicii medicale performante, Protectia mediului si energia regenerabila, Agricultura si dezvoltarea satelor, Dezvoltare economica competitiva.

De asemenea, sunt prezentati si cei 54 de pasi (numarul poate insa varia) necesari pentru accesarea fondurilor europene, de la identificarea solutiilor pentru problemele existente si a surselor de finantare, la obtinerea de avize, evaluari si aprobari.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top