Implementarea proiectelor de finantare este o problema pentru autoritatile publice?

Europarlamentarul Victor Bostinaru a lansat o brosura care prezinta oportunitatile de accesare a fondurilor europene pentru autoritatile locale si pasii principali de urmat pentru a realiza un proiect.

„Ghidul pentru alesii locali” prezentat de Victor Bostinaru este realizat sub titlul „Actorii locali din Romania si rolul lor in politica de coeziune a Uniunii Europene” si prezinta o sinteza a informatiilor despre fonduri structurale.

In brosura sunt prezentate sapte domenii prezentate, sunt detaliate exemple de succes din alte tari membre UE, recomandate de Directoratul pentru Politici Regionale al Comisiei Europene.

Asa cum prezinta europarlamentarul brosura se pare ca autoritatile locale ar avea nevoie de informatii despre finantari, insa experienta ne spune altceva. La prima licitatie pentru proiecte de infrastructura rurala in cadrul PNDR au fost depuse 194 proiecte, care insumate, depasesc de 4 ori suma alocata. Numarul mare de solicitari demonstreaza interesul pentru obtinerea fondurilor. Partea mai dificila s-a dovedit a fi implementare acestora.

Experienta fondurilor de preaderare este, in acest context, extrem de relevanta: autoritatile locale din mediul rural au depus 877 de proiecte pentru „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale” in cadrul SAPARD, valoarea acestora ridicandu-se la 725,92 milioane euro.

Dintre acestea, au obtinut finantare nerambursabila 850 proiecte, in valoare de peste 658 de milioane euro. Din acestea, circa 100 au avut probleme grave, fiind la un pas de reziliere, cu putin timp inainte de finalizare, adica la inceputul lunii februarie. Motivul, declarat de ministrul Dacian Ciolos: „intarzieri la lucrarile de infrastructura”. Deocamdata, au fost reziliate numai 14, in valoare de 11,6 milioane euro.

In acelasi context, amintim ca Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat, numai in 2007, dosare incheiate cu rechizitoriu pentru proiecte in valoare de 3,7 milioane de euro.

Problemele care au aparut in cadrul acestor proiecte: neintelegeri intre autoritatile locale responsabile, nereguli legate de proiectul tehnic. In alte cazuri similare, problemele au fost legate antreprenorii neseriosi sau procedurile de licitatie publica.

Studiile de fezabilitate prea scumpe, lipsa specialistilor, sau salariile prea mari pe care le pretind acestia, constructorii care nu se tin de cuvant sunt numai o parte din problemele pe care, adeseori, autoritatile locale le mentioneaza. La acestea se adauga birocratia si unele prevederi legislative.

Sursa: Euractiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top