Agricultorii au depus proiecte de 1,3 mld. euro pentru finantari UE

In primele doua sesiuni pentru modernizarea fermelor, dezvoltarea satelor si cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere proiectele depuse de agricultori depasesc 1,3 miliarde de euro, de trei ori mai mult decat fondurile alocate lunilor martie si aprilie in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Anul acesta pot fi accesate aproximativ 1,4 miliarde de euro, dintre care 45% vor merge la infrastructura satelor (618 milioane de euro), 30% catre cresterea valorii produselor agricole si forestiere (428 mil. euro) si 25% catre modernizarea exploatatiilor agricole (347 mil. euro).

Fermierii care detin bovine sau ovine vor primi subventii de 490 de lei (134 de euro) pe cap de bovina si 45 de lei (12 euro) pentru ovine/caprine. Exploatatia trebuie sa aiba minimum 3 capete de bovine, 50 de capete ovine sau 25 de capete de caprine. Perioada de depunere a cererilor este 1 mai-15 iunie 2008, iar acordarea primelor se face din septembrie. La sfarsitul lui 2005, in Romania se inregistrau 2.862 de bovine, 7.611 de ovine si 687 de caprine.

Pentru modernizarea exploatatiilor agricole pot beneficia de fonduri fermierii care practica activitati agricole cu certificat de inregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comertului, a caror exploatatie este situata pe teritoriul tarii si are o dimensiune egala sau mai mare de 2 UDE (unitate de dimensiune economica determinata pe baza marjei brute standard a carei valoare este de 1.200 de euro).

Pentru cresterea valorii adaugate a produselor pot beneficia de fonduri microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii, alte intreprinderi care au mai putin de 750 de angajati sau o cifra de afaceri ce nu depaseste 200 mil. euro, cooperativele agricole, societati cooperative de valorificare, asociatii familiale, grupuri de producatori care sunt societati comerciale sau cooperative agricole de procesare produse agricole.

Pentru dezvoltarea si renovarea satelor pot beneficia de fonduri comunele prin reprezentantii legali, autoritatile locale sau asociatii de dezvoltare intercomunitare, asezaminte culturale si institutii de cult, persoane fizice sau juridice care administreaza obiective de patrimoniu cultural.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top