Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia a fost lansat

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a lansat joi, 8 mai 2008, la Timisoara, Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia.

La eveniment au participat Dl. Horia Irimia, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Gordana Lazarevic, Secretar de Stat din Ministerul Finantelor-Serbia, reprezentanti ai Comisiei Europene, oficiali regionali si locali din aria eligibila, reprezentanti ai organismelor intermediare pentru program, precum si potentiali beneficiari.

„Prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia pot fi accesate fonduri pentru finantarea de proiecte in domenii diverse: infrastructura, turism, sustinerea IMM-urilor, protectia mediului, cooperare in cercetare, schimburi culturale si sportive. Legaturile transfrontaliere dintre zonele eligibile din Romania si Serbia sunt legaturi istorice. Cunosc aceste vechi colaborari deoarece si eu locuiesc in aceasta zona, in judetul Caras-Severin. Trebuie ca toti actorii acestor colaborari sa invete sa beneficieze de aceasta oportunitate de finantare europeana a proiectelor lor comune.”, a declarat Secretarul de Stat din MDLPL, Horia Irinia.

Programul este finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul de Asistenta pentru Preaderare (IPA) – Componenta Cooperare Transfrontaliera si co-finantat de Statele Partenere in Program. Bugetul programului pentru perioada 2007-2009 este de aproximativ 23 milioane de euro. Scopul programului este de a realiza o dezvoltare economico-sociala durabila si echilibrata a regiunii de granita Romania-Serbia, prin cresterea competitivitatii economice globale a acestei regiuni si prin imbunatatirea calitatii vietii comunitatilor.

Aria de cooperare a programului cuprinde 3 judete din Romania (Timis, Caras-Severin si Mehedinti) si 5 districte din Serbia (Severno-Banatski, Srednje-Banatski, Juzno-Banatski, Branicevski, Borski).

Programul este structurat pe 4 axe prioritare:

  • Axa prioritara 1: Dezvoltare economica si sociala;
  • Axa prioritara 2: Mediu si pregatirea pentru situatii de urgenta;
  • Axa prioritara 3: Promovarea activitatilor „people to people”;
  • Axa prioritara 4: Asistenta tehnica.

Fiecare proiect implementat in cadrul acestui program trebuie sa aiba cel putin un partener din cele doua state partenere. Pentru a fi eligibili, potentialii beneficiari trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii: sa fie organizatii sau asociatii non-profit, infiintate legal conform legislatiei nationale a Romaniei si Serbiei; sa fie organizatii neguvernamentale (asociatii si fundatii), organizatii din domeniul public, autoritati publice locale/regionale; sa fie direct responsabile de pregatirea si gestionarea proiectului impreuna cu partenerii, sa nu fie intermediari; sa indeplineasca toate criteriile de eligibilitate descrise in Ghidul aplicantului.

Programul finanteaza atat proiecte soft cat proiecte de investitii la scara mica; toate proiectele trebuie sa aiba un impact transfrontalier net; proiectele trebuie sa respecte Axele Prioritare, masurile si operatiunile indicative din cadrul fiecarei masuri si trebuie sa dovedeasca valoarea adaugata.

Sursa: , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top