Proiecte Phare cu multe suspiciuni

Un contract Phare de 6 milioane de euro, pentru care lucrarile au inceput in 2004, nu este nici acum definitivat, desi termenul limita era jumatatea anului 2006. Ca si cum nu ar fi fost suficient, contributia alocata de UE, de doua milioane de euro, trebuie returnata de Romania, pentru grave nereguli in executarea contractului. Mai mult, Guvernul roman a mai alocat peste un milion de euro, din bugetul national, pentru repararea pagubelor.

Un alt contract platit din bani europeni si neonorat de compania turca Empedos Eser este cel de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa a judetului Hunedoara. Ca si in cazurile Botosani si Alba, lucrarile au fost, practic, abandonate.

Proiectul Phare de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa a judetului Hunedoara, al carui beneficiar a fost Consiliul Judetean Hunedoara, a inceput pe 1 decembrie 2004 si ar fi trebuit finalizat la 1 iunie 2006. Contractor a fost ales, prin licitatie, Eser Empedos din Turcia.

Conform documentelor proiectului, finantarea Phare a fost de aproape doua milioane de euro, cea nationala de 650.000 de euro iar din alte surse s-au asigurat restul de trei milioane de euro, care au dus la un total de aproape 6 milioane de euro. Este vorba despre reabilitarea a circa 100 de kilometri de retele de apa potabila din sase localitati ale judetului: Orastie, Hateg, Simeria, Calan, Geoagiu si Brad.

Totusi, la un an de la inceperea lucrarilor la acest proiect, au aparut mari probleme. Exemplul Simeriei este elocvent. Primarul localitatii, Petru Paun Jura declara in presa locala ca lucrarile au fost abandonate, iar orasul arata ca dupa bombardament. „Daca s-au reabilitat, pana acum, doi kilometri e mult. Ar fi trebuit sa fie receptionate cel putin 50% din lucrari. Totul a fost scapat de sub control. Cei de la firma antreprenoare sunt niste smecheri si cred ca din cauza lor se intampla totul. Eu nici nu mai stiu cate firme au lucrat in Simeria, in subantrepriza. Fiecare a lucrat o luna-doua, dupa care au plecat, pretextand ca nu au fost platite. Acum, eu am ramas cu strazile neasfaltate, pline de gropi, in pragul iernii”, declara Jura in 2005.

„Nu este posibil sa se intample asa ceva cu un program aprobat si finantat de Uniunea Europeana. Nu stiu ce se petrece. Am reclamat acest lucru si prefectului si celor de la Consiliul Judetean, iar eu sper sa se rezolve ceva, pentru ca mie nu imi convine sa intru in iarna cu strazile pline de santuri”, mai spunea primarul Simeriei.

La Orastie, alt oras din program, era o situatie asemanatoare. Imediat dupa inceperea lucrarilor, primarul Iosif Blaga a inceput sa critice, in presa locala, modul in care lucrau cele doua firme angajate in subantrepriza de Eser Empedos. „Muncitorii astia lucreaza de mantuiala. Dupa ce baga conductele, le acopera cu nisip, ca sa nu mai vorbim de faptul ca bransamentele sunt facute de mantuiala. I-am reclamat de nenumarate ori la Consiliul Judetean si la dirigintele de santier. Nu le-am dat amenzi, numai avertismente”, declara Blaga.

Intrebat despre numele firmei care executa acum lucrarile pentru SAMTID, la Orastie, primarul nu a stiut sa dea un raspuns, afirmand ca, in acest moment, nu mai lucreaza nimeni nimic pentru ca firmele s-au tot schimbat intre ele.
„Oricum, eu nu sunt multumit de calitatea lucrarilor, pentru ca ele nu sunt facute ca lumea. Desi se lauda ca au terminat reabilitarea unor tronsoane de retea din oras, acestea nu sunt folosite inca, iar locuitorii folosesc tot apa livrata prin reteaua veche a orasului”, mai spunea Iosif Blaga.

Dorin Paran, vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, cel care se ocupa de coordonarea acestui program, recunostea existenta a numeroase disfunctionalitati care au dus la o intarziere a datei de finalizare a reabilitarii tuturor retelelor de apa potabila preconizate: „Aceasta intarziere are mai multe cauze, printre care se numara si neplata la timp de catre constructor a firmelor executante, dar si faptul ca autoritatile locale nu au achitat la termen cota de TVA aferenta.”

Vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara sustinea ca acest lucru nu va implica nici un fel de sanctiuni din partea Delegatiei Comisiei Europene in Romania, iar, pentru a recupera timpul pierdut, firma constructoare Eser Empedos va lucra pe banii ei.
„Nu s-au cheltuit mai multi bani decat erau preconizati, iar pana in prezent s-au consumat circa 2,4 milioane de euro din cele aproximativ cinci milioane de euro cat are alocat, de la Uniunea Europeana, judetul Hunedoara”, mai declara Dorin Paran.

Din pacate, vicepresedintele CJ Hunedoara s-a inselat. Nu numai ca s-au cheltuit bani in plus pentru proiectul Phare de la Hunedoara, dar s-au si pierdut bani deja alocati. Astfel, in 2007, Guvernul a alocat inca 3,8 milioane de RON pentru continuarea lucrarilor, dar cu alta companie, pentru ca fusese reziliat contractul cu Eser Empedos. Mai mult, Comunitatea Europeana a cerut inapoi banii alocati prin Phare.

Sursa: Euractiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top