Peste 1 milion de fermieri au solicitat sprijin financiar din fonduri europene

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat prima parte a campaniei de depunere a cererilor de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national. Pana la aceasta data au fost depuse un numar de aproximativ 1.050.238 cereri pentru o suprafata totala de 8.723.416 ha.

Fermierii care nu au solicitat, inca, sprijinul comunitar si de la bugetul national pentru anul 2008 se mai pot prezenta la sediile locale/judetene ale APIA pentru intocmirea dosarului. in perioada 16 mai – 09 iunie 2008, solicitarea sprijinului se mai poate face doar cu aplicarea unor penalitati de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere.

Pentru solicitarile depuse pana la data de 15 mai 2008, fermierii mai pot face rectificari in sensul adaugarii sau retragerii unor suprafete pana la data de 31 mai. Ulterior modificarile se pot opera doar cu aplicarea penalitatii de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere, pana la data de 09 iunie. Precizam ca penalitatile maxime aplicate unei cereri nu pot depasi 20 la suta din valoarea sprijinului.

Bugetul alocat Romaniei in cadrul Schemei Unice de Plata pe Suprafata pentru anul 2007 a fost de 440 milioane euro, reprezentand 50,5 euro/ha. Bugetul alocat pentru anul 2008 este de 527,9 milioane euro, urmand ca fermierii romani sa primeasca 60,6 euro/ha. La aceste sume se adauga si platile din bugetul national (Plati Nationale Directe Complementare) stabilite pentru anul 2007 la 47 euro pentru culturile de baza.

Sumele acordate in cadrul PNDC pentru anul 2008 urmeaza a fi stabilite prin act normativ. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura ii invita pe toti fermierii care nu au depus, inca, solicitarea de sprijin sa se prezinte la sediile locale/judetene pentru indeplinirea formalitatilor necesare obtinerii sprijinului comunitar pentru anul 2008.

Romania organizeaza in fiecare an, in perioada 01 martie – 15 mai, Campania de depunere a cererilor de sprijin din fonduri europene si de la bugetul national. 2008 este al doilea an in care APIA desfasoara acest program dupa integrarea in Uniunea Europeana.

Platile Comunitare Directe se acorda pentru suprafata, iar Platile Nationale Directe
Complementare pentru culturi. De sprijinul financiar beneficiaza numai fermierii care exploateaza efectiv terenul.

Conditiile de eligibilitate sunt:

  • pentru a beneficia de sprijin, fermierul trebuie sa exploateze un teren agricol cu o suprafata de cel putin 1 ha, iar suprafata parcelei agricole sa fie de cel putin 0,3 ha;
  • in cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau arbustilor fructiferi suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 ha;
  • fermierul trebuie sa declare toate parcelele agricole si sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) pe toata suprafata agricola a exploatatiei.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top