Costurile proiectelor finantate cu bani de la UE

Cu toate ca beneficiile oferite de sumele venite de la UE sint mai mult decit evidente, trebuie evidentiat faptul ca pentru accesarea lor, solicitantii trebuie sa suport o serie de costuri. Uneori aceste costuri merg pana la o cincime din valoarea totala a investitiei si sunt formate in principal din din cheltuielile legate de consultanta, dobanzi, comisione sau diferente de curs valutar.

Pentru un proiect de aproximativ 1 milion e euro, realizarea proiectului dureaza intre 3 saptamani si 4 luni, pentru obtinerea avizelor si proiectarea propriu-zisa.

Luand in calcul un comision mediu de 5%, atunci doritorii trebuie sa scoata din buzunar pentru inceput 50.000 de euro. Plecand de la ipoteza ca proiectul trece de autoritatile responsabile din prima, deci fara alte costuri, intervine problema cofinantarii.

Cum cei mai multi doritori nu dispun de suma necesara, partea de cofinantare adica 500.000 de euro vor proveni dintr-un credit. La o dobanda medie de aproximativ 5% pe an, rezulta ca pentru un credit bancar de 500.000 de euro pentru 5 ani, dobanzile vor fi de aproximativ 130.000 euro.

Daca adunam costurile de consultanta cu dobinzile atunci rezulta ca la un proiect de un milion de euro doritorii trebuie sa suporte 180.000 de euro. Punand in balanta suma primita de la UE cu cea cheltuita rezulta totusi o diferenta pozitiva de 320.000 de euro.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top