Situatia proiectelor depuse in cadrul Regio in 30 iunie 2008

Regio este unul dintre programele cu finantare europeana care sprijina dezvoltarea Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana. Bugetul total de aproximativ 4,4 miliarde de Euro pentru perioada 2007-2013 va fi folosit pentru sprijinirea dezvoltarii echilibrate si durabile a regiunilor Romaniei. 84% din buget reprezinta finantare din unul dintre Fondurile Structurale de la Uniunea Europeana, respectiv Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar restul provine din fonduri romanesti publice (14%) si private (2%).

Programul Operational Regional acopera sase arii principale, denumite „Axe prioritare”. Distributia fondurilor se realizeaza pe axele prioritare ale Programului Operational Regional, fiecare axa avand alocat un anumit buget si cuprinzand un numar de domenii cheie de interventie care urmaresc realizarea unor obiective de dezvoltare. Din bugetul total al Programului, de aproximativ 4,4 miliarde de Euro pentru perioada 2007-2013, regiunii Sud Muntenia ii sunt alocate 630 de milioane de Euro, astfel:

  • Axa Prioritara 1: Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile – potentiali poli de crestere – aprox. 198 mil. euro;
  • Axa Prioritara 2: Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale- aprox. 125 mil. euro;
  • Axa Prioritara 3: imbunatatirea infrastructurii sociale – aprox. 94 mil. euro;
  • Axa Prioritara 4: Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local – aprox. 114 mil. euro;
  • Axa Prioritara 5: Dezvoltarea durabila a turismului regional si local – aprox. 102 mil. euro;
  • Axa Prioritara 6: Asistenta tehnica pentru sprijinirea implementarii POR.

Apelurile pentru propunerile de proiecte sunt lansate in mod regulat, pentru fiecare dintre domeniile major de interventie. Cand un Apel pentru propuneri de proiecte a fost lansat, vor primi finantare doar proiectele eligibile respectivului domeniu major de interventie.

Pana la data de 30 iunie 2008 la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia au fost depuse 70 de proiecte prin care se solicita finantare nerambursabila prin Regio ( Programul Operational Regional).

Dintre cele 70 proiecte depuse, 2 au fost respinse. Situatia proiectelor depuse pe cele 5 axe ale Regio si care se afla in diferite etape ale procesului de evaluare este urmatoarea:

Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor- poli urbani de crestere( buget
197,96 milioane de euro).

Domeniul 1.1. Planuri integrate de dezvoltare urbana. Acest domeniu inca nu este activ. Ghidul solicitantului a fost lansat spre consultare publica pe 14 mai 2008. Niciun proiect depus.

Axa Prioritara 2: Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale ( buget 124,76
mil. euro).

Domeniul major de interventie 2.1 Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi-urbane inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura.

Pana in prezent au fost depuse 15 proiecte din care 1 respins. Cele 13 proiecte ramase in curs de evaluare au un buget total de 618.574.721,93 lei din care suma de 502.573.155,72 lei este valoarea nerambursabila solicitata de catre potentialii beneficiari.
Un proiect in valoare totala de 36.462.900,65 lei din care valoarea nerambursabila solicitata este de 29.423.908.41 lei, se afla in faza precontractuala urmand a se semna contractul de finantare.

Axa prioritara 3: Imbunatatirea infrastructurii sociale (buget 93,56 mil. Euro) are trei domenii majore de interventie: niciun proiect depus.

Axa prioritara 4- Sprijinirea mediului de afaceri regional si local ( buget 113,22 mil. Euro).
Pentru domeniul major de interventie 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Pana la data de 16 iunie au fost depuse 54 de cereri de finantare de catre solicitantii din regiunea Sud Muntenia. Valoarea acestora nu este cunoscuta deoarece proiectele se afla inca in stadiul de evaluare a conformitatii administrative si eligibilitatii.

Axa prioritara 5- Dezvoltarea si promovarea turismului ( buget 101,86 mil. Euro)

Domeniul major de interventie 5.3. Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica. Pentru acest domeniu alocarea financiar este distribuita la nivel national iar organismul intermediar ce se ocupa de acest domeniu este Ministerul intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.

ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio si are responsabilitati delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilitatile de finantare din Regio puteti obtine contactand expertii Serviciului Dezvoltare proiecte, monitorizare si evaluare POR: 0242-331-769, 0242-315-009, 0728-026-708, fax : 0242-313-167, email: [email protected].

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sub Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top