Credite de minim 40.000 de euro pentru micii fermieri

In acest an, iesenii care doresc sa deschida o afacere in domeniul agricol, vor putea accesa credite intre 40.000 si 120.000 euro.

Aceasta oferta este lansata pentru fermierii care nu pot accesa fondurile europene existente prin intermediul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Astfel, acestia pot contracta credite bancare, iar la sfarsit le va fi returnata jumatate din investitie.

Astfel, proiectele mici, declarate neeligibile prin PNDR, vor putea fi depuse pentru obtinerea unui credit acordat pentru achizitia de animale (vaci, oi, capre, gaini sau porci). Cei care vor sa lanseze afaceri mai mari, pot depune proiectele la Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit. De aici, vor putea fi obtinute fonduri in valoare de maxim doua milioane euro.

Neculai Olariu, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi declara ca sunt doua tipuri de credite:

  • primul se refera la fondurile structurale si la Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), caz in care beneficiarii declarati eligibili primesc la finalizarea proiectului 50 la suta din valoarea finantarii, fara sa se ia in calcul si dobanda platita bancii;
  • cel de-al doilea tip de credit poate fi obtinut de agricultorii declarati neeligibili pentru Planul National de Dezvoltare Rurala si este destinat agricultorilor care vor sa achizitioneze material biologic pentru o singura populare a fermelor de bovine, ovine, caprine, porcine sau de gaini ouatoare.

De asemenea, se pot obtine fonduri si pentru modernizarea exploatatiilor agricole, mai putin achizitia de masini si utilaje agricole, suma maxima de creditare este de un milion de euro (pentru agricultorii individuali) si de doua milioane de euro (pentru asociatiile de agricultori).

Prin intermediul PNDR, pot fi obtinute fonduri pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, insa cu conditia ca proiectul sa nu depaseasca suma de 1.5 milioane euro, pentru intreprinzatorii individuali, si cea de doua milioane euro, pentru asociatiile de agricultori.

In ceea ce priveste investitiile in acvacultura, acestea pot primi fonduri in valoare de 500.000 euro, aceeasi suma fiind acordata si celor care vor sa investeasca in procesarea si comercializarea pestelui.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top