O convergenta reala si un sprijin continuu acordat viitoarei politici de coeziune

Al cincilea raport intermediar privind coeziunea economica si sociala indica o crestere semnificativa in regiunile mai putin dezvoltate si un consens mai clar in legatura cu o politica de coeziune ambitioasa.

Documentul constituit din doua parti sintetizeaza mai mult de o suta de contributii la o consultare publica pe tema viitorului politicii de coeziune si analizeaza situatia actuala a economiilor regionale.
Ca urmare a acestei consultari publice, lansata intre septembrie 2007 si februarie 2008, raportul indica un amplu consens in favoarea unei politici de coeziune europene ambitioase dupa 2013.

Rezultatele sugereaza ca, in viitor, atentia se va concentra asupra prioritatilor, printre care inovarea, educatia, sprijinirea IMM-urilor, infrastructura la nivel comunitar si lupta impotriva schimbarii climatice. Totodata, se face apel la o mai buna coordonare intre politica de coeziune si celelalte politici sectoriale europene, in special politica dezvoltarii rurale.

In sfarsit, contributiile sugereaza, printre altele, ca politica de coeziune ar putea obtine beneficii daca se are in vedere o simplificare ulterioara si o mai mare implicare a autoritatilor locale si regionale, in timp ce cooperarea dintre regiuni este vazuta ca una dintre domeniile de excelenta in termeni de valoare europeana adaugata.

Capitolul privind tendintele regionale actuale arata ca PIB-ul pe cap de locuitor in regiunile de „Convergenta” (regiunile a caror PIB pe cap de locuitor este sub 75% din media comunitara) a crescut cu 50% mai repede decat in restul UE in perioada 2000-2005. De altfel, rata somajului in aceste regiuni a scazut cu 3%. Raportul mentioneaza sectoarele cu un potential de crestere economica semnificativa pe termen mediu in toate regiunile UE, in special: serviciile financiare si antreprenoriale; comertul, transportul si comunicatiile; productia de tehnologie inalta si medieinalta.

In general, raportul subliniaza nevoia de crestere a investitiilor in domeniul inovatiei, educatiei si formarii profesionale, pentru a reduce inegalitatile regionale si a suplini lacunele dintre Europa si SUA relativ la investitiile in invatamantul superior.

Sursa: Inforegio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top