Presiuni subterane pentru ca Iasul sa renunte la zeci de milioane de euro

Reprezentantii judetelor vecine i-au sugerat lui Simirad sa mai retraga din proiectele deja depuse in valoare totala de 57 de milioane euro.

Astfel, spun acestia, banii s-ar distribui oarecum uniform in regiune. Uniunea Europeana foloseste in schimb regula: „primul venit, primul servit”.

Autoritatile din Regiunea Nord-Est incep presiunile pentru accesarea ultimelor fonduri europene destinate refacerii infrastructurii.

Practic, presiunea este din ce in ce mai mare, deoarece unele localitati din regiune care au depus cereri de finantare ar putea ramane pana in anul 2013 fara un euro.

Acest fapt este determinat de sumele insuficiente alocate pentru o parte din axele de finantare ale Programului Operational Regional (POR).

Mai mult, conducerea CJ Iasi, care deja a obtinut acceptul pentru accesarea mai multor milioane de euro destinate refacerii unor drumuri judetene de interes regional care leaga Iasul de Vaslui, Botosani, Neamt si Suceava, s-a aratat ieri nehotarata daca sa puna mana pe toti banii sau sa mai lase si altora.

Presedintele CJ, Constantin Simirad, a precizat ieri ca exista autoritati la nivelul regiunii care i-au cerut sa renunte la o parte din proiecte pentru ca banii sa revina in mod „echitabil” tuturor celor sase judete din Moldova.

Autoritatile publice din Regiunea Nord-Est vor o impartire echitabila a fondurilor europene alocate prin POR, desi principiul Uniunii Europene este „primul venit, primul servit”.

In baza acestuia, Consiliul Judetean Iasi a obtinut deja acceptul pentru finantarea a trei proiecte cu o valoare totala de 57 de milioane de euro, ceea ce se pare ca a starnit nemultumirea altor autoritati publice din celelalte cinci judete ale Regiunii Nord-Est.

Conducerea CJ Iasi a anuntat ieri la amiaza ca se gandeste daca nu ar fi „uman” sa retraga o parte din proiectele depuse deja de autoritatile judetene din mandatul precedent in asa fel incat sa mai ramana bani si pentru alte judete.

Documentatiile care au primit acceptul Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) sunt in linie dreapta pentru a demara licitatiile privind executia acestora.

„Eu am fost intotdeauna adeptul umanismului. Nu as putea sa stau la masa si sa mananc ceva bun si sa vad unul ca se uita la mine. I-as da si lui o bucata. Ceilalti presedinti de CJ sint de acord cu principiul acesta al umanismului. Dar trebuie sa ma mai consult si cu alesii judeteni ieseni si voi lua o decizie”, a precizat Simirad.

Dupa cateva ore si o serie de consultari cu alesii judeteni din PDL, PNL si PSD, seful CJ a anuntat tot ieri ca nu va renunta la nici un proiect din cele trei depuse deja de judetul Iasi care au trecut de evaluarea CRESC. „Decizia unanima este ca nu cedam nimic”, a spus sec Simirad.

Iasul a luat deja mai bine de o treime

Practic, pentru fondurile ramase pe axa 2.1, privind modernizarea de drumuri judetene si strazi urbane, sint disponibile 143 de milioane de euro nerambursabile.

Pana acum au fost acceptate trei proiecte ale judetului Iasi privind modernizarea unor drumuri judetene de interes regional, un proiect de modernizare a strazilor din municipiul Botosani si un altul pentru refacerea infrastructurii din municipiului Falticeni, judetul Suceava.

„Regula primului venit, primului servit este agreata de Comisia Europeana, pentru ca exista o batalie cu timpul. Nu s-a luat nici o hotarare privind modul in care vom lua deciziile la nivelul CRESC”, a afirmat presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, seful Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (CDRNE) si al CRESC.

Practic, pana acum s-au directionat catre cele trei autoritati solicitante din Iasi, Botosani si Suceava in jur de 50 de milioane de euro nerambursabili din cei 143 disponibili. Astfel, batalia pentru fondurile ramase pe aceasta axa a POR se anunta foarte stransa.

Pe ordinea de zi a sedintei de pe 30 iulie a sedintei CRESC sunt programate 26 de proiecte care sunt evaluate in total la 240 de milioane de euro, din care aproximativ 160 de milioane de lei ar trebui sa reprezinte finantare nerambursabila.

Autoritatile din Bacau, Botosani, Suceava, Vaslui, Iasi si Neamt se bat pe cele 90 de milioane de euro ramase din cele 143 de milioane alocate care reprezinta bani nerambursabili, cu proiecte care insumeaza aproape de doua ori mai mult.

Astfel, pentru autoritatile care au depus mai tirziu proiecte va fi foarte dificil sa obtina finantare, iar proiectele de pe ultimele locuri vor ramane fara finantare europeana pana in 2013.

Pe la mijlocul listei care va intra in atentia membrilor CRESC pe 30 iulie se afla si doua documentatii inaintate de municipalitatea ieseana.

Cele doua proiecte evaluate la 24 de milioane de euro vizeaza dezvoltarea axei de transport est-vest in municipiu si a retelei rutiere in zona istorica a Iasului.

Conform spuselor lui Nichita, Constantin Simirad este acum intre ciocan si nicovala.

Primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, si el membru al CRESC, s-a aratat in favoarea impartirii echitabile a fondurilor europene, mai ales ca in Regiunea Nord-Est exista autoritati din diferite partide politice, iar interesele sunt altele in functie de fiecare judet in parte.

„Constantin Simirad este acum intre ciocan si nicovala. Proiectele municipiului sunt eligibile si vor intra in urmatoarea sedinta a CRESC. Au punctaje bune, care le recomanda pentru finantare.”

„Proiectele noastre ar trece la finantare, dar dupa noi nu ar mai lua si altii. Acum sint depuse proiecte in valoare de 240 milioane euro.”

„Noi avem doua proiecte, macar pentru unul trebuie sa obtinem finantare. Exista de la bun inceput un mod de repartizare a sumelor. Lucian Flaiser (n.r. fostul presedinte al CJ, actual consilier judetean PDL) a pacalit pe toata lumea. A introdus toate proiectele, ceea ce era corect pana la un punct, sa intre sigur la finantare.”

„Riscam sa blocam tot daca luam impreuna cu judetul 70 de milioane de euro din cele 143 milioane euro. Deciziile in CRESC trebuie luate in consens, iar daca nu se ajunge la consens, cu voturile a doua treimi din membri. Eu sper sa fie consens”, a afirmat Nichita.

CJ Iasi a fost prima autoritate judeteana care a obtinut acceptul pentru demararea unor proiecte cu finantare europeana.
CRESC este un for format din 24 de membri, dintre care 12 reprezentanti ai administratiei publice locale si 12 ai mediului economico-social din regiune, iar ei vor evalua strategic lista cu cele 26 de proiecte depuse pe Axa 2.1 de finantare din cadrul POR.

Ivan: Flaiser ne-a asigurat ca va opri proiectele Iasului pe fonduri europene

Consilierul judetean PSD, Catalin Ivan, il acuza pe Lucian Flaiser ca ar incerca sa saboteze proiectele cu finantare europeana ale Iasului.

„In comisia economica de azi (23.07.2008), Flaiser ne-a asigurat ca va face tot posibilul sa opreasca orice proiect al Iasului pe fonduri europene”, spune consilierul PSD.

Ivan il mai acuza pe consilierul PD-L ca ar fi doar un cal troian, introdus in institutie de actualul sef CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

„Fiind consilierul personal al lui Flutur, el face acum jocurile Sucevei, in dezavantajul Iasului”, a afirmat Ivan.
Declaratia lui Flaiser de ieri a fost confirmata si de colegul acestuia de partid, Tiberiu Brailean.

Democrat-liberalul sustine insa ca afirmatia ar fi fost facuta in gluma. „Eu am avut impresia ca a glumit. I-am atras totusi atentia ca reprezinta cetatenii Iasului, a inceput si el sa rada si situatia s-a relaxat.

O gluma nefericita in spatele careia se ascunde insa orgoliul sau ranit si un razboi personal care nu trebuie adus in institutie”, a povestit Brailean. Lucian Flaiser nu a putut fi contactat pentru a confirma sau infirma incidentul.

Sursa: , Ziarul de Iasi, 24 iulie 2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top