Un miliard de euro pentru fermieri

Aceasta suma va veni in completarea fondurilor de dezvoltare existente si provine din fondurile neutilizate din bugetul UE pentru agricultura, fiind destinata tarilor in curs de dezvoltare care au cea mai mare nevoie de ea, determinate pe baza unor criterii obiective.

Printre prioritatile sistemului se numara masurile privind oferta, masurile de facilitare a accesului la mijloacele de productie agricola, cum ar fi semintele si ingrasamintele, eventual prin acordarea de credite, precum si masurile de tip „plasa de siguranta” destinate sa amelioreze capacitatea de productie in agricultura.

Sprijinul va fi acordat prin intermediul organizatiilor internationale, inclusiv al organizatiilor regionale. Propunerea se incadreaza in procedura de codecizie, iar Comisia spera ca Parlamentul si Consiliul sa ajunga la un acord in acest sens pana in noiembrie, pentru a evita pierderea fondurilor neutilizate din bugetul pe 2008.

Comisia se asteapta ca printre rezultatele pozitive ale acestui sprijin financiar sa se numere cresterea productiei agricole si a sigurantei aprovizionarii cu alimente in tarile beneficiare, reducerea ratei malnutritiei si o inflatie mai mica a preturilor la produsele alimentare.

Tarile eligibile si nivelul de ajutor de care ar trebui sa beneficieze fiecare dintre ele vor fi stabilite pe baza unor criterii transparente. Se vor utiliza informatiile furnizate de Grupul operativ al ONU si de organizatiile internationale (in principal agentii ale ONU precum FAO, PAM, Banca Mondiala si FMI), care vor putea fi completate prin informatii specifice fiecarei tari, obtinute de la delegatiile Comisiei Europene.

Desi toate tarile in curs de dezvoltare sunt potential eligibile pentru acest tip de sprijin, ajutorul se va adresa tarilor cel mai grav afectate de criza preturilor la produsele alimentare in termeni socio-economici si politici, tari in care este absolut necesar sa se ia masuri si care nu dispun de mijloacele sau capacitatile necesare pentru a reactiona fara ajutor extern.

Printre criteriile indicative de selectie a tarilor se numara dependenta de importurile de produse alimentare, inflatia preturilor la produse alimentare si vulnerabilitatea sociala si fiscala. Totodata, se vor lua in considerare atat celelalte fonduri oferite de comunitatea de donatori, cat si potentialul fiecarei tari de a-si spori productia agricola.

Sistemul prevede, de asemenea, posibilitatea elaborarii unor programe regionale in beneficiul tuturor tarilor din respectiva regiune. Pot fi finantate si initiativele la nivel mondial, atunci cand sunt implementate prin intermediul unei organizatii regionale sau internationale.

Ajutoarele acordate prin intermediul organizatiilor internationale ar putea privi, de exemplu, activitatile FAO (programul emergency input delivery), IFAD (de exemplu finantarea rurala), UNICEF (nutritia copiilor, „plase de siguranta” in sectorul alimentar), PAM (ajutoare alimentare umanitare, „plase de siguranta” tranzitorii), CICR (ajutoare alimentare) si Banca Mondiala (gestionarea riscurilor pe baza instrumentelor de piata, „plase de siguranta”).

Comisia spera ca procedura de codecizie sa se poata incheia pana in noiembrie, pentru a permite angajarea fondurilor in 2008 si acordarea acestora la inceputul lui 2009.

Sursa: Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top