Sprijin pentru afacerile tinerilor eco-fermieri

Noul program de marketing „Organic farming: Good for nature, good for you” lansat de Comisia Europeana rentabilizeaza activitatea fermelor ecologice.

Scopul programului este de a-i determina pe tinerii fermieri din UE sa opteze pentru alternativa ecologica, ca o solutie rentabila in concurenta cu produsele alimentare conventionale.

Programul „Organic farming: Good for nature, good for you” furnizeaza solutii si informatii menite sa creasca competitivitatea produselor organice pe piata alimentelor, se precizeaza pe site-ul „Food Navigator”.

CE a stabilit un program de masuri concrete si metode prin care fermierii sunt invatati cum sa treaca de la productia conventionala la cea organica. Un rol important in atragerea tinerilor fermieri il au si rezultatele concrete din Anglia.

Conform datelor furnizate de „The UK Soil Association”, in Marea Britanie, vanzarile de produse organice au crescut in acest an cu 10%, ceea ce reprezinta o crestere de patru-cinci ori mai mare decat cresterea vanzarilor de produse alimentare, in cei mai buni ani.

Astfel devine credibil si cel de-al doilea slogan al programului de marketing lansat de CE, prin care eco-fermierilor li se promite ca produsele organice vor fi pe placul consumatorilor, prin autenticitatea gustului si a unei calitati ridicate.

Un aport important in extinderea pietei de produse organice europene il are si Departamentul pentru Agricultura al SUA (USDA), care raporteaza rezultate incurajatoare de pe piata agroalimentara din SUA. Aici, in 2005, totalul vanzarilor de produse organice a ajuns la 2,5% din totalul vanzarilor de marfuri alimentare, si a valorat 15,7 miliarde de dolari.

Este de asteptat ca SUA vor contribui cu instrumente financiare prin care preturile produselor organice sa fie aduse cat mai aproape de cele ale produselor conventionale.

Eco-agricultura reprezinta intoarcerea la bunele practici agricole, prin care natura nu este agresata. Multe metode traditionale de cultivare a pamantului si de crestere a animalelor sunt reactualizate.

Printre metodele eco-agriculturii se afla rotatia culturilor, neutilizarea pesticidelor, interzicerea organismelor modificate genetic, utilizarea resurselor naturale, precum compostul din reziduurile animaliere si vegetale.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top