Bulgaria vrea sa pescuiasca mai mult in 2009, in dauna Romaniei

Autoritatile bulgare au vorbit cu oficialii europeni, in mod informal, pentru o marire pe 2009 a cantitatii la pescuit in dauna Romaniei pentru anul viitor.

Intre timp, pescadoarele turcesti trec adesea granita romaneasca. Mai precis, este vorba de calcan care se pescuia in 2008 in cote egale de 50 de tone pentru fiecare stat si de sprot, alocat Romaniei si Bulgariei impreuna (15 000 de tone).

Bulgaria vrea ca din anul 2009 sa i se permita sa captureze cel putin 70 de tone. Motivul ar fi ca Bulgaria pescuieste mai mult decat Romania.

Intr-adevar, in comparatie cu flota Romaniei, cea a Bulgariei este de doua ori mai mare, dar exista voci care acuza statul bulgar ca acorda subventii ascunse pescarilor din Bulgaria.

Comisia Europeana nu a descoperit aparent nici o neregula si a acordat deja bani Bulgariei (ca si Romaniei) din fondul de pescuit.

Executivul de la Bruxelles cerceteaza deja daca sumele primite s-au alocat in mod adecvat, dupa ce s-au constatat disfunctionalitati majore in managementul fondurilor europene destinate Bulgariei.

In conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2371/2002, Consiliul adopta masurile necesare care reglementeaza accesul la zone si resurse precum si desfasurarea durabila a activitatilor de pescuit, tinand seama de recomandarile stiintifice disponibile, in special de raportul elaborat de Comitetul stiintific, tehnic si economic pentru pescuit.

In apele Comunitatii Europene ale Marii Negre nu se permite desfasurarea niciunei activitati de pescuit pentru calcan in perioada 15 aprilie – 15 iunie.

In schimb, nu exista o reglementare care sa impune limitari asemanatoare pentru celelalte tari care au deschidere la Marea Neagra si care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Pescadoarele turcesti pescuiesc cantitati considerabile fara sa tina cont de specii sau de cote fiindca nu sunt parte a UE.

Profitand de Conventia ONU privind dreptul marii care nu delimiteaza. inca zona de pescuit a Romaniei (asta si datorita conflictului cu Ucraina), pescadoarele turcesti trec adesea tarmurile romanesti, in cautare de calcan si rechin.

Nu numai la Marea Neagra se intampla astfel de practici. Un oficial european a declarat ca suma totala din pescuitul ilegal se ridica la un miliard de dolari.

Sursa: Deutsche Welle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top