Haos total in finantarea partidelor pentru alegerile din toamna

Legea finantarii partidelor politice trebuie modificata in regim de urgenta deoarece nu permite finantarea candidatilor din diaspora si nu este adaptata la standardele UE.

Candidatii din diaspora pentru cele patru locuri de deputat si doua de senator se afla intr-o reala dificultate.

Desi mai sunt putin peste doua luni pana la inceperea campaniei electorale, pentru aceasta categorie de candidati nu exista nici un fel de reglementari referitoare la problemele legate de finantarea actiunilor electorale.

Lipsa reglementarilor ii afecteaza atat pe cei care vor candida sustinuti de partide politice din tara, cat si pe independenti.

Vidul legislativ este cauzat de faptul ca nimeni – la nivel parlamentar sau guvernamental – nu s-a gandit sa actualizeze Legea finantarii partidelor politice (nr. 334/2006) in momentul revizuirii legislatiei electorale.

Legea nr. 334/2006 referitoare la finantarea partidelor politice interzice cu desavarsire finantarea campaniei electorale de catre persoane fizice sau juridice straine, de fundatii, culte religioase sau asociatii din strainatate.

Adica exact de unde ar putea strange fonduri candidatii din diaspora. Senatorul PSD Aristide Roibu (trezorierul social democratilor) recunoaste ca se impune revizuirea urgenta a Legii nr. 334/2006, admitand ca aceasta nu prevede nimic pentru candidatii din diaspora.

Acesta considera ca pentru candidatii din statele UE ar trebui sa se insereze in lege prevederi similare celor din tara lor de origine, iar in ceea ce priveste candidatii din statele non-UE, trebuie sa se accepte finantari de la orice persoana fizica sau asociatie, organizatie straina.

Mai mult, acesta a afirmat faptul nu trebuie sa se accepte, pentru nici un candidat din diaspora, finantari din partea unor persoane juridice, intrucat ar putea aparea situatia ca o multinationala sa aiba interes sa promoveze un candidat si sa pompeze in el sume imense, inaccesibile altor candidati.

Printre alte reglementari necesare, Roibu aminteste si de reglementarea plafonului maxim privind fondurile pe care le poate utiliza un candidat din diaspora.

In situatia in care Legea nr. 334/2006 nu se modifica in cel mai scurt timp posibil, un candidat din diaspora risca – conform actualelor prevederi ale legii – sa fie considerat contravenient sau chiar infractor si sa fie vizat de legea penala.

Evident, sanctiunile contraventionale sau penale nu il pot atinge pe un candidat din diaspora, deoarece el este sub incidenta legislatiei din tara in care domiciliaza.

Dar intrand in coliziune cu Legea nr. 334/2006, un candidat care devine parlamentar poate fi declarat incompatibil si i se poate retrage mandatul.

Atat Aristide Roibu, cat si alti parlamentari avertizeaza ca legea trebuia modificata inca dinaintea inceperii campaniei electorale pentru alegerile locale.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top