Taranii pierd subventii de 13,5 milioane de euro

Din cei 105.000 de agricultori penalizati pentru supradeclararea suprafetelor cultivate, mai putin de 3.000 au depus contestatii.

Fermierii romani au fost penalizati cu 13,5 milionae de euro pentru neconcordantele descoperite de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) intre cererile pentru subventii si suprafetele cultivate in teren.

Bugetul total pentru platile aferente anului 2007 a fost de 746 milioane de euro.

Astfel, APIA a sanctionat pentru supradeclararea terenurilor cultivate in 2007 nu mai putin de 105.863 de fermieri din cei un milion care urmau sa primeasca subventii, iar numarul celor care au depus contestatii este de doar 2.888.

O parte dintre fermierii care au primit plicurile cu instiintarile de sanctionare din partea APIA nu inteleg motivul sanctionarii, iar procedurile birocratice pe care le au de parcurs pentru a-si dovedi dreptatea ii determina sa renunte la contestatii sau sa se margineasca doar la actiuni pe plan local.

Oricum, rezultatul contestatiilor depuse la APIA este inca necunoscut. Institutia mentioneaza ca o parte dintre acestea se afla in curs de solutionare si, in functie de rezultatul analizei instrumentarii dosarelor, se va reface controlul administrativ in sistem, urmat de recalcularea sumelor de plata.

Cei 13,5 milioane de euro vor ramane la bugetele Uniunii Europene si al Romaniei pentru ca agricultorii aveau de primit de la UE 440 milioane de euro, pentru platile la hectar, iar la acestea se adauga alti 300 milioane de euro de la buget, reprezentand diverse subventii.

Peste jumatate dintre fermierii sanctionati nu mai primesc anul acesta niciun ban si nici in urmatorii ani, in functie de marimea penalizarii.

Astfel, din cei 105 mii de agricultori, nu mai putin de 56.344 au fost gasiti cu supradeclararea mai mare de 50% a terenurilor cultivate, iar potrivit regulamentului Comisiei Europene nu primesc nimic, banii urmand sa fie recuperati din subventiile pentru urmatorii trei ani.

Cei 56 mii de fermieri in cauza au pierdut 3,2 milioane de euro, reprezentand plati la hectar.

Cea mai mare suma, 4,8 milioane de euro, o vor pierde 26.655 fermieri pentru greseli mici, supradeclarari de 3% si pana la 20%.

Agricultorii care au grestit cu calculul parcelelor si au declarat in plus fata de cat au cultivat cu mai mult de 20% si pana la 30% au avut de suportat cele mai mari sanctiuni.

Astfel, 9.984 agricultori nu au mai primit 3,1 milioane de euro, iar sanctiunea medie se ridica la 310 euro pe fermier.

Acestora li se adauga alti 12.880 fermieri care au declarat suprafete cultivate mai mari cu 30% si pana la 50%, valoarea penalizarilor ridicandu-se la 2,4 milioane de euro.

Celor 105 mii de fermieri li se adauga alti 20.840 de fermieri sanctionati partial sau exclusi total de la plata subventiilor din diferite motive.

Dintre acestia, 9.568 nu au primit niciun leu pentru ca suprafetele cultivate au fost mai mici decat este prevazut in regulamentul Comisiei Europene, de 1 hectar.

Acestora li se adauga 174 de fermieri care au depus cererile cu intarziere mai mare de 25 de zile, si deci nu primesc nimic, dar si alti 11.098 de agricultori care au depus cererile dupa termenul legal, dar au primit 1% penalizare pentru fiecare zi de intarziere.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat ca a demarat procedura de contractare a primelor proiecte finantate prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala.

Astfel, incepand cu aceasta saptamana, beneficiarii selectati pentru a primi fonduri nerambursabile vor fi invitati sa semneze contractul de finantare la sediile oficiilor judetene ale Agentiei.

Pana in acest moment au fost selectate pentru finantare, in urma sesiunii din martie, pentru masura 121, modernizarea exploatatiilor agricole – 288 de proiecte (din 712 depuse) in valoare de 212 milioane de lei; pentru masura 123, cresterea valorii adaugate a produselor agricole forestiere – noua proiecte ( din 17 depuse) in valoare de 38 milioane de lei; pentru masura 322, renovarea si dezvoltarea satelor – 44 de proiecte ( din 194) in valoare de 385 milioane lei.

Dupa ce PNDR a fost aprobat luna trecuta de Comisia Europeana, Romania a primit din partea Uniunii Europene un avans de peste 300 de milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), destinat finantarii proiectelor.

PNDR este instrumentul prin care Romania poate accesa fonduri UE de circa opt miliarde de euro pana in 2013.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top