Ce fel de afaceri vor sa demareze tinerii ieseni

Patru tineri din Iasi au inceput deja demersurile pentru a demara o afacere cu bani de la stat. Tinerii, cu varste cuprinse intre 24 si 35 de ani, au aplicat in cadrul Programului National „Start” ce se deruleaza prin Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (MIMMC).

Prin intermediul programului de finantare, acestia urmeaza sa primeasca ajutor nerambursabil de la stat in valoare de aproximativ 60.000 lei, o suma echivalenta fiind asigurata din resurse proprii.

„Pana acum am primit sase planuri de afaceri, din care patru apartin unor persoane fizice din Iasi. Restul sunt din judete arondate precum Botosani sau Suceava”, a declarat Laura Craiciu, consilier politice si programe in cadrul Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Iasi.

Dupa cum sustin oficialii institutiei, afacerile pe care intentioneaza sa le desfasoare tinerii ieseni vizeaza exclusiv activitati din domeniul serviciilor. Fie ca este vorba de curatenie la domiciliu, dezinsectie, spalatorie auto sau spatii de joaca pentru copii, ideile de business apartin in totalitate unor persoane cu studii superioare. Insa, pentru a-si vedea puse in practica socotelile, tinerii trebuie sa parcurga mai multe etape.

„Planurile de afaceri vor fi evaluate pe parcursul saptamanii viitoare pentru a vedea daca sunt acceptate sau nu la finantare. Daca primesc acordul, urmeaza sa le trimitem o notificare prin care vor cunoaste exact pe ce sa dea banii. Ulterior acestui moment, in termen de 15 zile, solicitantii trebuie sa-si faca societatea comerciala. Cand au in mana actele de infiintare a firmei se intorc la noi si abia atunci semnam contractul de finantare”, a mentionat Craiciu.

Potrivit consilierului OTIMMC, beneficiarul va trebui sa dispuna de toti banii necesari pentru implementarea proiectului, cheltuielile efectuate urmand sa fie recuperate ulterior in regim de decont.

„Potrivit prevederilor programului, nu se primeste nimic in avans. Din momentul in care trimit formularul de decont, ne deplasam la fata locului pentru a face verificarile necesare pe cheltuieli. Este finantata achizitia de utilaje, echipamente sau masini de transport marfuri, insa face exceptie, de exemplu, masina personala”, a explicat Craiciu.

Aceasta a mai precizat ca, cele mai importante criterii de evaluare a planurilor de afaceri vizeaza in principal strategia pe care o au solicitantii pe termen lung. „Sunt foarte importante previziunile pe urmatorii ani vizavi de cum va creste afacerea. Este nevoie de asemenea de o viziune coerenta si realista fata de componenta de resurse umane pentru a identifica astfel capacitatea de absorbtie a fortei de munca in viitor”, a motivat Craiciu. Oficialii OTIMMC au adaugat totodata ca, pe parcursul saptamanii viitoare, vor suplimenta baza de date cu inca sapte persoane din Iasi, aflate in prezent pe lista de asteptare.

Potrivit normelor metodologice in vigoare, de ajutorul financiar nerambursabil ar putea beneficia la nivel national aproximativ 100 de tineri, in conditiile in care finantarea se ridica la maxim 60.000 de lei de persoana.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top