Un comisar european aduce autoritatile iesene cu picioarele pe pamant

Comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta Hubner, a trezit din vis autoritatile iesene. Desi municipiul Iasi a fost nominalizat de Guvern ca unul din cei sapte poli de crestere, oficialii de la Bruxelles sustin ca simplul titlu nu este de ajuns pentru ca peste oras sa inceapa sa ploua cu euro.

„Evident ca sunt fonduri importante alocate pentru polii de crestere, dar trebuie sa existe deschidere si sa se gaseasca si alte tipuri de fonduri, printre acestea fiind investitiile private. Fondurile alocate pentru polii de crestere ar trebui sa ajute la atragerea investitorilor privati”, a afirmat comisarul.

Totodata, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, a precizat ca executivul va nominaliza la nivelul tarii si poli urbani de dezvoltare printre care se numara Bacau si Suceava care vor concura cu Iasul pentru atragerea fondurilor europene. „Competitia va fi deschisa. Si aceste orase vor avea posibilitatea sa atraga fonduri”, a afirmat ministrul Borbely.

Mai mult, potrivit datelor prezentate de Agentia Regionala pentru Dezvoltare Nord-Est, competitia la nivelul Regiunii Nord-Est (ADRNE) este foarte stransa. Astfel, judetul Iasi a fost intrecut de Suceava la numarul de proiecte depuse in cadrul Programului Operational Regional (POR) pe axele lansate pana in prezent, iar judetul Neamt sufla in ceafa Iasului dupa acelasi criteriu.

Banii pentru infrastructura regionala, deja consumati

Astfel, desi judetul Iasi a fost primul care a depus trei proiecte privind modernizarea infrastructurii de transport regional, acum a fost lasat in urma de Suceava. Potrivit datelor prezentate de ADRNE, Suceava avea depuse pana la mijlocul acestei saptamani 52 de proiecte, fata de Iasi care inregistrase doar 47 de documentatii. Cele mai multe proiecte au fost depuse de autoritatile judetene si locale pe axa 2 a POR privind modernizarea infrastructurii judetene si urbane.

Practic, pe aceasta axa de finantare au fost contractate de autoritati toate fondurile europene care insumeaza 143 de milioane de euro alocate de Uniunea Europeana pana in 2013. „Pe aceasta axa avem deja proiecte depuse de peste 200 la suta fata de valoarea alocata pe sapte ani pe POR”, a precizat ministrul Borbely.

Autoritatile din cele sase judete ale regiunii au depus proiecte care au depasit fondurile alocate pentru perioada 2007-2013. Multe documentatii au fost aprobate in Comitetul Regional de Evaluare Strategica si Corelare Nord-Est, (CRESC) insa au ramas in asteptare pana cand vor fi alocate alte fonduri.

„Pentru a derula aceste proiecte vom decide sa pornim, probabil, din 2009 un proiect guvernamental separat pentru infrastructura locala si regionala sau pana la sfarsitul anului viitor sa avem o realocare intre axe in functie de cheltuirea fondurilor pe celelalte axe ale POR”, a precizat seful MDLPL.

„Pana la 50%” poate insemna si zero

Cele mai consistente fonduri pentru dezvoltarea urbana sunt alocate pe axa 1 a POR care insumeaza peste 227 de milioane de euro nerambursabili. Insa, pana in prezent nu se pot depune proiecte pe aceasta axa spre a fi finantate.

Printr-o hotarare a Guvernului publicata saptamana trecuta Iasul a fost desemnat pol national de crestere, alaturi de alte sase municipii din tara. Astfel, Iasul ar putea beneficia „de un procent de pana la 50% din sursele financiare aferente axei prioritare 1 Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere a POR 2007-2013”.

In acest fel municipiul Iasi ar putea depune proiecte pentru a dezvolta si Zona Metropolitana prin care s-ar putea atrage pana la 100 de milioane de euro nerambursabili, insa trebuie ca in prealabil sa pregateasca o serie de documentatii. Pentru a accesa aceste fonduri europene municipiul Iasi va fi in competitie acerba cu celelalte municipii si orase din Regiunea Nord-Est.

Comisarul european pentru politici regionale a afirmat ca fondurile europene alocate pentru polii de crestere ar trebui folosite pentru a atrage investitiile mediului privat. „Provocarea consta in a face regiunea atractiva pentru investitori. Am discutat despre necesitatea de a combina alocarile de fonduri publice, care provin de la Uniunea Europeana, de la Guvern si de la bugetul local, cu cele care vin de investitorii privati”, a precizat Hubner.

In cadrul discutiilor de ieri ale comisarului european cu autoritatile publice locale si judetene, mediul academic, cel de afaceri si cu societatea civila s-au analizat prioritatile Regiunii de Nord-Est. Pe langa investitiile in infrastructura, s-a subliniat necesitatea alocarii de fonduri importante si in dezvoltarea turismului si a economiei.

Comisarul european a pus accent pe necesitatea infiintarii de parcuri industriale. „Am avut o discutie interesanta despre parcurile industriale si am vazut ca exista deja o oferta atractiva, are puncte tari pe anumite segmente si cred ca aceasta este calea pe care trebuie sa mergeti”, a afirmat Hubner.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top