Iasi: Furt de jumatate de milion de euro

furt, frauda, bani europeni

Frauda de aproape jumatate de milion de euro la una din cele mai importante investitii publice din Iasi. Dupa mai multi ani de cercetari, procurorii DNA au finalizat dosarul care viza constructia parcului tehnologic Tehnopolis din CUG.

Ancheta a scos la iveala o serie de infractiuni care privesc cheltuirea frauduloasa a sute de mii de euro din banii UE. Gheorghe Gemanar (61 de ani), presedinte si director general al SC Cominco SA, firma care a castigat licitatia de constructie a Tehnopolis, a fost pus oficial sub acuzare de anchetatorii ieseni pentru deturnare de fonduri PHARE.

Potrivit anchetatorilor, firma ar fi folosit alte materiale, mai ieftine, decat cele prevazute in contract. In plus, sustine DNA, firma Cominco a achizitionat ilegal materialele printr-o firma interpusa, la care unul dintre actionari este tocmai nora celui pus sub acuzare.

Situatii de lucrari falsificate

Acuzatia adusa directorului firmei care a efectuat constructia la Tehnopolis este cea de deturnare de fonduri europene destinate constructiei parcului.

Potrivit rechizitoriului intocmit de anchetatori, la sfarsitul lunii noiembrie 2002, firma Cominco SA Bucuresti (condusa pana in 2001 de fostul secretar general al Guvernului PSD, Serban Mihailescu, supranumit de presa „Miki Spaga”), in consortiu cu firmele Constructii Unu SA si SC Iasicon SA, ultimele doua din Iasi, a semnat contractul de executie pentru construirea Tehnopolis.

Valoarea constructiilor si amenajarilor din proiectul „Centru universitar de inovatie si Parc de dezvoltare a infrastructurii de afaceri pentru IMM-uri si Investitori privati – TEHNOPOLIS Iasi” a fost de peste 6,3 milioane de euro, aproape cinci milioane de euro fiind fonduri nerabursabile prin programul PHARE. Anchetatorii spun ca, in cadrul asocierii celor trei societati, firma Cominco indeplinea calitatea de lider.

„In perioada septembrie 2004 – mai 2005, Gemanar Gheorghe, in calitate de responsabil cu organizarea si functionarea sistemului calitatii la obiectivul Tehnopolis, a prezentat situatii lunare de lucrari atestand in mod nereal ca au fost executate lucrari conforme cu documentatia din contract, desi in fapt lucrarile au fost realizate de catre Cominco SA cu alte materiale decat cele prevazute”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, prejudiciul creat Ministerului Dezvoltarii si Prognozei (MDP), ca si autoritate contractanta la momentul respectiv, se ridica la peste 430.000 de euro si provine din „utilizarea altor materiale decat cele prevazute in documentele contractuale si pentru care s-au efectuat platile”, se mai mentioneaza in comunicatul DNA.

Afaceri in familie

In plus, procurorii mai mentioneaza in actul de acuzare ca, in cadrul derularii aceluiasi contract dintre Cominco si MDP, materialele de constructie au fost achizitionate printr-o firma „de familie” a lui Gemanar, interpusa doar in acte intre furnizor si beneficiar. Este vorba de firma Intec Grup SRL, la care unul dintre asociati este nora lui Gemanar.

Procurorii sustin ca livrarea succesiva intre firme s-a realizat doar scriptic, in fapt materialele fiind expediate direct de la importator catre utilizatorul final. Prin aceasta intermediere, firma Intec Grup a incasat aproape 28.000 de lei, fara sa aiba vreun fel de activitate in derularea contractului.

Ancheta de la Tehnopolis a fost demarata in anul 2006, in urma unui raport al Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF). La vremea respectiva, reprezentantii DLAF au adus alte acuzatii sefilor de la Cominco: ca societatea a beneficiat de un avans in valoare de 700.000 euro si 8,5 miliarde lei vechi pentru executarea lucrarilor de organizare si pregatire a santierului dar ca, potrivit raportului DLAF, banii au fost utilizati pentru plata altor lucrari, pentru constituirea de depozite bancare, plata unor contracte de leasing sau pentru cumpararea unui automobil Citroen.

Conform normelor UE, orice suma cheltuita in afara platilor aprobate prin proiect trebuie returnata bugetului comunitar de catre Guvern. Procurorii DNA au extins insa ancheta si il acuza acum pe Gheorghe Gemanar de „folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunitatii Europene, cu consecinte deosebit de grave” si „schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei acestor fonduri”. Pana la inchiderea editiei, directorul Cominco nu a putut fi contactat, persoana care a raspuns pe numarul sau de mobil sustinind ca Gemanar nu a fost prezent deloc ieri la birou.

Iasul a fost spectator

Autoritatile iesene spun ca nu au avut nici o implicare in derularea acestui contract, licitatia si toate celelalte demersuri facindu-se la Bucuresti.

„Noi am preluat obiectivul cand a fost finalizat. Tot ce s-a construit a fost realizat in urma unei licitatii facute de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, care a angajat tot prin licitatie o firma de consultanta, pentru rolul de „diriginte de santier”, care sa supravegheze lucrarile si ce se intampla acolo.

Toate aceste investitii pe fonduri PHARE s-au derulat in acest mod, prin licitatii facute la Bucuresti. La Iasi nu a fost nimeni implicat in niciun fel”, ne-a declarat Grigore Grosu, directorul Tehnopolis.

Cominco: lucrari cu materiale mai ieftine si la doua mari licee din Iasi

Cominco SA a fost infiintata in 1990, prin reorganizarea fostului trust Antrepriza Generala de Constructii si Montaje Miniere Bucuresti. Privatizata in 1998, societatea a devenit un adevarat magnet pentru fondurile nerambursabile oferite de UE, in timpul guvernarii PSD.

In momentul de fata, „firma-mama” detine mai multe sucursale la nivel national – in Ardeal la Abrud, in Banat la Moldova-Noua, in Bucovina la Frasin. In ultimii ani, firma a fost implicata in mai multe scandaluri privind calitatea unor lucrari executate.

Cominco Frasin a efectuat in 2003 lucrari de renovare si la doua licee iesene: „Mihai Eminescu” si „Economic 2”. In ambele cazuri, constructorul a utilizat materiale mai ieftine decat cele prevazute in proiect, rezultatul final al lucrarilor fiind dezastruos. Prin acoperis se infiltra apa, timplaria a fost prost realizata, in loc de marmura s-a montat gresie, iar mozaicul nu a mai fost montat.

Suma incasata de Cominco pentru cele doua lucrari facute de mintuiala s-a ridicat la aproape 20 miliarde de lei vechi, fondurile fiind alocate printr-un program al Bancii Mondiale.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top