Cat de sigure sunt bancile europene?

Analistii citati de Reuters sustin ca miscarea Irlandei de a garanta toate depozitele bancare pe o perioada de doi ani poate reprezenta piatra de temelie pentru un viitor plan de revitalizare a intregului sistem financiar european. La o zi dupa ce Guvernul de la Dublin a anuntat decizia de a garanta depozite in valoare de peste 400 miliarde de dolari, bancherii din Marea Britanie au raportat ca britanicii isi muta masiv economiile in bancile irlandeze.

Exemplul Irlandei se extinde in Europa

Asta, dupa ce conturile bancii britanice Northern Rock au fost umplute pana aproape de limita. Nu mai putin de un miliard de lire sterline (1,3 miliarde de euro) au intrat in vistieria bancii britanice in ultimele doua saptamani, relateaza „The Times”. Insa, conform reglementarilor europene pentru concurenta, banca aflata in controlul statului inca de anul trecut nu poate detine mai mult de 1,5% din economiile aflate in posesia institutiilor financiare britanice.

Grupurile bancare inca refuza sa se imprumute

Guvernele europene au urmat exemplul Irlandei si au anuntat majorarea limitei de garantare a depozitelor bancare ale populatiei. Miscarea autoritatilor de la Dublin poate fi asemanata cu actiunea Suediei din anii ’90, cand, aflata in plina criza financiara, a decis nationalizarea intregului sistem financiar pentru a-l salva de colaps.

Guvernul suedez a garantat toate depozitele si a preluat participatii ale grupurilor bancare. Bancile insa refuza in prezent sa se imprumute intre ele, in ciuda faptului ca bancile centrale au injectat sute de miliarde de dolari in sistemul financiar pentru a le incuraja sa ofere din nou creditare.

Cele mai problematice sunt insa bancile islandeze. In urma cu doua zile, oficialii de la Reykyavik au suspendat tranzactionarea actiunilor bancilor islandeze, iar Guvernul din Islanda a cerut un imprumut de 400 milioane de lire sterline (510 milioane euro) de la Banca Centrala Europeana (BCE), scrie „The Telegraph”.

In acelasi timp, cele mai mari banci spaniole, printre care si Santander, si BBVA, par sa nu fie afectate de criza financiara care a lovit sistemul bancar european. Intrebat de Reuters daca ia in considerare o actiune similara cu aceea a Irlandei, ministrul spaniol al Economiei, Pedro Solbes, a declarat ca deja a fost luata aceasta masura.

El a adaugat ca nu este nevoie de interventia statului pentru a salva sistemul financiar. Dupa crizele bancare din 1978 si 1993, Banca Centrala a Spaniei si-a asigurat unele dintre cele mai dure si severe reglementari pentru sistemul financiar, astfel incat a redus la minimum expunerea la piata creditelor subprime din SUA.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top