Adio, comisioane si taxe surpriza la banci!

Clientii vor sti de la semnarea contractului de credit care sunt toate comisioanele percepute

Legea care interzice bancilor si institutiilor financiare nebancare sa mareasca sau sa introduca alte comisioane si taxe pe durata derularii unui contract ar putea fi aplicata de la inceputul anului 2009, a anuntat ieri Dan Vlaicu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

Actul normativ mai prevede ca orice modificare la contractul de credit sa se faca printr-un act aditional, iar notificarea cu privire la modificarea clauzelor contractuale sa fie trimisa clientului cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea in vigoare.

Documentul aduce si o noutate in domeniu. Clientul care nu este de acord cu modificarile propuse de banca are dreptul sa rezilieze contractul, inclusiv prin refinantarea creditului, fara plata comisionului de rambursare anticipata.

Astfel, consumatorul are la dispozitie 15 zile de la primirea notificarii pentru a comunica optiunea sa de acceptare a noilor conditii sau de a rezilia contractul. In plus, noul proiect de lege obliga bancile sa-i ofere clientului, in scris, costul total al creditului inainte de a semna contractul.

1.300 de plangeri la adresa bancilor

Potrivit presedintelui ANPC, noile modificari aduse Legii creditelor de consum si a creditului ipotecar au avut la baza inmultirea reclamatiilor pe acest segment al serviciilor.

De la inceputul anului, institutia a primit peste 1.300 de plangeri de la clientii nemultumiti de serviciile bancilor. Ei au reclamat tranzactiile bancare eronate, comisioanele ascunse, inregistrarea la biroul de credit pentru datorii pe care acestia nu le aveau, deficiente in functionarea cardurilor, precum si comportamentul neadecvat al angajatilor unor banci. 60% din reclamatii sunt justificate”, a afirmat Dan Vlaicu.

El a precizat ca amenzile pentru nerespectarea drepturilor consumatorilor-clienti vor fi cuprinse intre 5.000 si 50.000 de lei. Daca un client solicita despagubiri, el trebuie sa se adreseze instantei.

“Piata bancara concurentiala va determina ca bancile sa ofere produse de creditare mai bune pentru clienti. Prin aceasta prevedere, clientul poate schimba banca, ceea ce nu este in interesul institutiei creditoare initiale”, a precizat presedintele ANPC.

Publicitatea bancara, modificata

Proiectul de act normativ reglementeaza si publicitatea la produsele oferite. Orice forma de publicitate a unei banci sau institutie financiara nebancara trebuie sa cuprinda informatii despre rata dobanzii creditului, dobanda anuala efectiva (DAE), durata contractului si valoarea totala platita de consumator.

In cazul in care, pentru acordarea creditului, consumatorul este obligat sa incheie un contract de asigurare, acest aspect trebuie mentionat in momentul promovarii produsului. Bancile trebuie sa afiseze toate costurile cu aceleasi caractere de litere.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top