Bancile-mama nu pot lua oricum bani din Romania

Totalul liniilor de creditare atrase de bancile romanesti din strainatate este de 23 de miliarde euro si este imposibil juridic, bancar si faptic ca acesti bani sa fie retrasi, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

„Aproximativ 90%, deci 20 de miliarde de euro din aceste resurse, sunt fonduri de la bancile-mama catre bancile in care au capital din Romania. Iar 63% – aproximativ 14 miliarde euro – au scadente mai mari de un an, deci este imposibil juridic, bancar si faptic ca acesti bani sa fie retrasi, chiar daca bancile-mama au probleme majore”, a explicat Isarescu. El a mai precizat ca bancile-mama au un control limitat asupra filialelor din Romania, care se afla sub reglementarile BNR.

Filialele nu sunt legate ombilical de centru

„Se creeaza ideea ca ar fi un fel de cordon ombilical intre bancile din strainatate si subsidiarele din Romania. Bancile-mama nu au acces direct asupra creditarii, a capitalului, decat prin numirea conducerii bancilor, care se afla sub reglementarea BNR”, a mai spus seful Bancii Nationale.

Isarescu a reamintit ca bancile din Romania sunt foarte bine capitalizate si ca gradul ridicat de solventa arata acest lucru. In consecinta, potrivit guvernatorului BNR, Romania nu are neaparata nevoie de majorarea plafonului de garantare a depozitelor, avand in vedere ca peste 90% din depozite sunt sub 20.000 euro. „Suntem gata sa majoram si noi nivelul, ca sa nu cream concurenta neloiala. Pozitia BNR este sa facem exact ce face si Uniunea Europeana”, a spus Isarescu.

Piata valutara, sub supraveghere

In legatura cu evolutia cursului de schimb, seful BNR a precizat ca nu a urmarit sa sprijine leul, ci sa sprijine functionarea corecta a pietei valutare.

„A te juca pe ecran cu cotatiile este un mare pacat intr-o piata care se doreste functionala, asa ca am vrut sa vedem care sunt cotatiile reale, sa verificam daca ceea ce este pe ecran este si in realitate”, a explicat Isarescu, referindu-se la interventiile directe in piata valutara efectuate recent de BNR.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *