Prima solicitare de propuneri in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania

Agentia Nationala de Dezvoltare din Ungaria, in calitate de Autoritate de Management, in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor din Romania, ca si Autoritate Nationala, lanseaza prima solicitare de propuneri de proiecte in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013.

In cadrul Programului se pot obtine finantari pentru imbunatatirea conditiilor cheie pentru dezvoltarea durabila comuna a zonei de cooperare (transport, comunicatii, protectia mediului) precum si pentru intarirea coeziunii sociale si economice a regiunii de frontiera (cooperare in domeniul afacerilor, cercetare si dezvoltare, educatie, piata muncii, cooperare intre comunitati).

Aceasta solicitare de propuneri se adreseaza proiectelor care vizeaza realizarea de studii, planuri, dar si schimbul de experiente, cooperarea si incheierea/consolidarea parteneriatelor. in cadrul acestei solicitari se va aplica procedura de selectie intr-o singura etapa.

Pot solicita finantare organisme non-profit de drept public sau privat, cum ar fi de exemplu: administratii publice locale si asociatii ale acestora, asociatii micro-regionale, institutiile aflate in subordinea acestora, organisme non-profit (biserici, fundatii, asociatii, societati de interes public), institutii de invatamant, camere de comert, etc. Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie sa fie implementate in comun, pe teritoriul ariei de frontiera eligibila, de catre parteneri care provin din ambele tari.

Proiectele vor fi implementate cu sprijinul financiar provenind din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si din contributia Ungariei si Romaniei. Suma disponibila din fonduri FEDR in cadrul acestei Solicitari de propuneri este de 16 746 954 Euro.

In scopul sprijinirii potentialilor aplicanti, Secretariatul Tehnic Comun al programului va organiza o serie de Zile informative: 4 noiembrie 2008 – judetele Csongrad si Timis, 5 noiembrie 2008 – judetele Bekes si Arad, 10 noiembrie 2008 – judetele Hajdu-Bihar si Bihor , respectiv 11 noiembrie 2008 – judetele Szabolcs-Szatmar-Bereg si Satu Mare.

Despre Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania

Programul Phare CBC intre Romania si Ungaria a inceput inca din 1996, cand Comisia Europeana si-a extins programul – pentru prima oara in istoria sa – la o regiune de granita dintre doua tari candidate. Programul experimental s-a dovedit a fi un succes, iar Comisia Europeana a continuat sa puna la dispozitie fonduri din Programul National Phare pentru Ungaria.

In perioada 1996-2003, au fost alocate in total 34 milioane EUR, din fonduri UE Phare CBC pentru proiecte implementate in partea ungara a frontierei si 28 milioane EUR pentru partea romaneasca.

Programele PHARE CBC au jucat un rol important in realizarea unor amenajari cheie in zona de frontiera, incluzand modernizarea punctelor de trecere a frontierei si a drumurilor precum si proiecte de dezvoltare a infrastructurii de afaceri.

Protectia mediului a fost de asemenea un domeniu de importanta; proiectele in acest domeniu s-au concentrat mai ales pe managementul resurselor de apa, ca raspuns la provocarile identificate in comun. Astfel programele initiale PHARE CBC au reusit sa puna bazele si sa imbunatateasca conditiile primare pentru colaborarea pe termen lung.

Stadiul urmator al cooperarii a fost implementarea Programului (trilateral) de Cooperare Transfrontaliera Romania-Ungaria si Ungaria-Serbia si Muntenegru in perioada 2004-2006; programul a avut un buget de aproape 32 milioane de EUR pentru Ungaria (INTERREG), si de aproape 20 milioane de EUR pentru Romania (PHARE CBC), incluzand si co-finantarea nationala.

Sursa: Huro-cbc.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *